Bruggy: Citybreak

Brugge. Bruges. Bruggy. Nejzachovalejší středověké město v Belgii. Benátky severu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Město, které jsem si zamilovala na první pohled a se kterým se mi po čtyřech dnech těžko loučilo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navštívila jsem už spoustu nádherných míst. Procházela jsem se nespočetným množstvím uliček, nasávala atmosféru měst v Asii, Evropě i Novém Zélandu. Do teď si mě ale žádné místo nezískalo tak jako právě Bruggy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pamatuji si jako by to bylo dnes, když mi můj přítel poprvé pustil film V Bruggách. Tehdy se mi ani trošku nelíbil. Přítel jej ale zbožňuje a tak jsem ho za ty roky viděla snad stokrát. Ze začátku jsem to brala jako důkaz moji lásky. Později jsem si film zamilovala i já. Možná to přišlo s věkem, možná s počtem shlédnutí. Kdykoliv si V Bruggách pustíme teď, smějeme se společně od začátku až do konce.

VOud6WIh

Pokud patříte mezi ty, co film neviděli, doporučuji se na něj podívat. Ať už před cestou do Brugg nebo po přečtení mého článku.

In Bruges 1-12-31

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejen, že se film V Bruggách zařadil mezi mé oblíbené. Do svého Bucket listu jsem si také připsala návštěvu města. Když jsme proto při plánování naší podzimní dovolené objevili levné letenky do Bruselu, neváhali jsme ani minutu.

Abychom zažili tu pravou atmosféru, pustili jsme si film během víkendu v Bruggách hned dvakrát a město si prošli ve stopách Kena a Raye.

In Bruges 0-27-41

Doprava

V Bruselu jsou dvě letiště. První – Brussel Airport, je od centra vzdálené 30 minut vlakem. Do Brugg se z letiště dostanete přímým vlakem za hodinu a půl. Z druhého letiště – Brussels South Charleroi Airport jede do Brugg přímý autobus tři hodiny.

Letět můžete také do Antwerp. Z letiště jede vlak do Brugg přibližně dvě hodiny.

Cestu autobusem si zarezervujte dopředu na flibco.com. Ušetříte tím až polovinu standardní ceny.

Ubytování

V Bruggách najdete spoustu hotelů a jen málo z nich má méně jak 3 hvězdičky. Chcete-li si užít trochu luxusu a provětrat svou peněženku, Bruggy jsou pro to, jak stvořené.

My si vybrali Martin’s Relaise a to hlavně kvůli jeho starobylému zámeckému stylu a úžasné lokalitě hned u Jan Van Eyck náměstí. Hotel jsme si rezervovali prostřednictvím volných nocí na Hotels.com.

 

Pokud máte omezený rozpočet, můžete se ubytovat prostřednictvím Airbnb mimo staré město. Tam najdete pokoj už od 1 000 Kč. V průměru se ceny na Airbnb pohybují kolem 2 000 Kč za noc. Výhodou Brugg je, že ať už bydlíte kdekoliv, všude to máte kousek. Když se vám nebude chtít jít pěšky, můžete se svézt místním autobusem.

Teď už k tomu, co vás v Bruggách čeká.

Najdete tady spoustu dobrých restaurací, kde za večeři zaplatíte kolem €50. Kromě toho jsou tady i levnější takeaway a rychlé občerstvení. My si zamilovali malé bistro Pasta Maria. Vybrat si můžete ze široké nabídky těstovin, baget a salátů. Za velkou porci zaplatíte přibližně €6.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z Belgie nemůžete odjet, aniž byste vyzkoušeli jejich slavné hranolky Friet. Narazíte na ně téměř na každém rohu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dalším tradičním pokrmem je Flemish stew. To servírují jak v rychlém občerstvení, tak i ve většině restaurací.

IMG_20171028_174820

Mluvíme-li o tradičním jídle, nesmíme zapomenout na belgické waffle a čokoládu. V Bruggách najdete přes 50 čokoládoven. Díky nim se line lahodná vůně pralinek a čokolády celým městem.  

Nechte se jí zlákat a užijte si celodenní ochutnávání belgických dobrot.

IMG_20171029_144613

Ani čokoládou a wafflemi to ovšem nekončí. Krásný den v Bruggách zakončíte (nebo začnete) nejlépe u sklenky lahodného belgického piva.

In Bruges 1-13-18

IMG_20171028_205105

V Bruggách fungují dva pivovary – Straffe Hendrik a Brugse Zot. V celé Belgii pak najdete kolem 180 pivovarů. Podle záznamu z roku 2015 zde bylo přes 1 600 druhů piv. Od světlých přes tmavé až po ovocné. Téměř všechny se prodávají nebo servírují v třetinkových láhvích a mají více jak 6 procent. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zatím nejsilnější, které jsem zkusila, bylo právě od Straffe Hendrik a mělo 11 procent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Belgické pivo se dá konzumací přirovnat k vínu. Budete-li sledovat místní v restauracích, zjistíte, že si jej všichni vychutnávají stejně jako sklenku kvalitního vína. Jen málokdo by pil belgické pivo tak rychle, jak dokážeme my vypít naši Plzničku. I když přiznám se, u těch ovocných jsem si musela nejednou opakovat, že mají 6 procent a že bych je neměla pít jako limonádu. Speciálně ty třešňové. Mňam.

IMG_20171029_101620

Víte co se mi na Bruggách líbí? Dokonce i v listopadu, kdy se teploty přibližují  k nule a co chvíli prší, najdete před každou restaurací venkovní posezení. Lidé se neschovávají za okny restaurací. Naopak posedávají venku a u sklenky si povídají s přáteli.

Zajděte si na Tanners Square a pochopíte o čem mluvím. I tady se mimo jiné natáčelo pár scén z filmu, například ta, kdy postřelený Ray utíká před Harrym.

Bruggy jsou plné ulic a vodních kanálů. Ve městě najdete více jak 80 mostů. Mezi ty s nejkrásnějším výhledem patří Meestraat, Peerdenstraat, Groenerei a Koningsbrug vedoucí na Jan Van Eyck Square.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poznáváte je? Jak mosty, tak i náměstí můžete vidět ve filmu hned několikrát.

Film Title: In Bruges

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedním z “must do” je projížďka lodí po řece Reie. Podle front to vypadá, že ji podniká snad každý návštěvník Brugg. Mohla jsem se hned rozloučit se svou představou romantické plavby jen po boku mého přítele (po vzoru filmu). I tak jsme si plavbu nemohli nechat ujít. Společně s desítkou dalších nadšených turistů jsme vyrazili na asi půl hodinovou projížďku kolem hlavních památek. Podpluli jsme nespočet mostů. Projeli jsme se kolem nemocnice postavené ve 12.století.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Míjeli jsme domovy místních a udiveně sledovali, jak hladina řeky dosahuje téměř k oknům. Po celou dobu jsme s úžasem obdivovali krásu Brugg. Za tento nezapomenutelný zážitek zaplatíte každý €8.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V Bruggách zapomeňte na mapu a navigaci. Ztraťte se ve spleti ulic. Nasávejte vůni linoucí se z obchůdků s čokoládou. Zaposlouchejte se do drnčení všude přítomných kol a konverzace ostatních (ach, ta francouzština). Každý dům, každá ulička má své kouzlo a příběh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svou procházku můžete začít na hlavním náměstí Market Square.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kromě obchůdků, restaurací a barů tady najdete nejznámější budovu v Bruggách – zvonici Belfort. Svým návštěvníkům nabízí za vstupné €10 (€8 do 25 let) nejen pěknou rozcvičku v podobě 366 schodů, ale hlavně nádherný výhled na celé město.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_20171027_203907

Burg Square je další náměstí, které byste si neměli nechat ujít. Nachází se zde jedna z nejkrásnějších budov v Bruggách – Městská radnice The Stadhuis. Na protější straně najdete v rohu baziliku Basilica of the Holy Blood se dvěmi kaplemi spojenými velkým točitým schodištěm. Kromě nádherných interiérů zde vystavují nejposvátnější relikvii v Evropě. Ampuli s kapkami Ježíšovy krve zachycenými na látce, jíž Josef Arimatejský omýval Ježíšovo mrtvé tělo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Během procházky po městě dále narazíte na St. Salvator’s Cathedral a Church of our Lady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ideálním místem pro perfektní fotku z Brugg je Rozenhoedkaa – nejfotogeničtější část města.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nezáleží na tom jestli je ráno, večer, zima nebo léto, dokonce i za deště vám tento výhled vyrazí dech. Právě odtud vyjíždí většina výletních lodí. Nachází se zde spoustu restaurací, kaváren, rychlých občerstvení a obchodů se suvenýry.

IMG_20171027_205322
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_20171027_204915

Vidíte ten dům s oranžovou střechou?

inbruges8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak tam byli ve filmu ubytovaní Ray s Kenem. Jedná se o luxusní čtyřhvězdičkový hotel Relais Bourgondisch Cruyce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aby scény ve filmu nepůsobily moc přepychově, natáčelo se několik záběrů mimo prostory hotelu. Hotel, ve kterém byl ve skutečnosti během natáčení Colin ubytovaný, se nachází jen pár set metrů odtud.

Pamatujete si na scénu, kdy Ray vyskočí z okna hotelu, dopadne na loď a utíká přes náměstí plné sloupů? Tak přesně na tom místě se nachází Vismarkt – bývalý rybí trh. V dnešní době se na něm schází prodejci šperků, obrazů a keramiky. V ranních hodinách zde prý pořád koupíte čerstvou rybu. My bohužel nikdy nevstali dost brzo na to, abychom se o tom mohli přesvědčit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S přítelem nepatříme mezi velké milovníky muzeí. Mnohem raději se procházíme městem a budovy obdivujeme z venku. Tentokrát, hlavně kvůli filmu, jsem udělali výjimku a navštívili Groeninge Museum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museum se zaměřuje hlavně na tvorbu vlámských malířů. Jejich obrazy jsou výjimečné v tom, že neztrácí svou ostrou a jasnou barvu. Díky speciální olejomalbě obraz vypadá jako by jej právě někdo domaloval. Nadchla nás hned první galerie s obrazy, jenž obdivoval také Ken s Rayem.

In Bruges 0-25-30

A stejně jako Rayovi i nám se zalíbil obraz zachycující Soudný den. Strávili jsme u něj téměř půl hodiny. Chápejte – o náboženství ani Soudném dni toho moc nevíme. Proto nám chvíli trvalo, než jsme si poskládali jednotlivé části dohromady. Užili jsme si i ostatní místnosti plné obrazů historických Brugg, Madonny s dítětem a ukřižování Ježíše Krista. Vstupné do muzea je €8.

IMG_20171028_134819

Kromě Groeninge Musea tady najdete muzeum Historium Bruges na Market Square. Dále třeba muzeum piva, čokolády, hranolků, diamantů a spoustu dalších.

Bruggy ovšem nejsou jen o architektuře, muzeích a mostech. Je tady i několik parků, jenž lákají k pikniku, posezení nebo procházce v klidu přírody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Půjdete-li kolem kanálů, směrem na jih, jako první narazíte na Begijnhof. Část také známá jako Beguinage byla postavena ve 13. století. Zpočátku v ní bydlely ženy, které se rozhodly žít celý život v celibátu. Obydlí byla navržena tak, aby napomohla docílit všech spirituálních i materiálních potřeb. Jsou charakteristické bílou barvou domu, velkým parkem, jenž přináší klid a malou kaplí, sloužící k modlení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V dnešní době jej obývají jeptišky z řádu svatého Benedikta. Zajímá-li vás, jak vypadal běžný život místních žen v 17. století můžete za €2 nahlédnout do jednoho z domu.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Most sousedící s Begijnhof, který je zároveň cílem všech výletních lodí, vám poskytne krásný výhled na bílé labutě. Ty si vybraly toto místo za svůj domov a každoročně zde přivádí na svět nová mláďata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budete-li pokračovat v cestě, narazíte na Minnewater Park. Dominantou parku je restaurace Kasteel Minnewater s venkovním posezením a nádherným výhledem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posledním a ne méně známým parkem je Koningin Astrid Park. Právě tady se chystal Ken zabít Raye v tu samou chvíli, kdy se sám chtěl zastřelit. Ve skutečnosti to tady vypadá přesně jako ve filmu – stejný letní altánek i dětské hřiště.

InBruges

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Říká se, že Bruggy jsou nejvíc oblíbené během léta a v zimě. Tehdy na město padne mráz, rozsvítí se vánoční světla a obchodní výlohy lákají sváteční výzdobou. Naopak na podzim zase září stromy všemožnými barvami. Popadané listí šustí pod nohama a oblohu ozařují sluneční paprsky.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bruggy jsou opravdu výjimečným místem. Pokud ještě nejsou na vašem Bucket Listu, doporučuji je tam přidat. Ne náhodou toto město navštíví přes tři miliony turistů ročně.

Tak co myslíte? Láká vás prodloužený víkend v romantických Bruggách? Máte-li nějaké další otázky nebo doporučení, neváhejte mě kontaktovat v komentářích.

BB

Normální

Napsat komentář