Nový Zéland: Příručka pro cestovatele

Předchozí články o Novém Zélandu se týkaly Working Holiday víz – toho, jak je získat a jak se připravit na samotnou cestu.

V dnešním článku se dočtete všeobecné informace o Novém Zélandu. Dozvíte se o vízech, letenkách a všem, co vás čeká po vstupu do země. Zjistíte, jaké je na ostrovech počasí, kde se můžete ubytovat a jak cestovat po Novém Zélandu. Povím vám také o tom, kde je ideální nakupovat. Bližší informace o našich měsíčních výdajích najdete v dalším článku.

Máte před sebou dlouhý článek, tak se pohodlně usaďte, uvařte si kávu a hurá do toho!

IMG_3945.jpg

Víza

Cestujete-li na Nový Zéland na dobu kratší než 90 dní, nepotřebujete jako občan České nebo Slovenské republiky žádná víza. Povolení ke vstupu do země získáte přímo u pasové kontroly.

Pro rychlý a bezproblémový vstup do země mějte u sebe:

  • vyplněnou příletovou kartu (osobní údaje, informace o obsahu zavazadel a otázky ohledně vašich posledních cest),
  • zpáteční letenku s datem návratu do 3 měsíců,
  • doklad o svém finančním zabezpečení.

Jestliže hledáte více informací o Working Holiday vízech, podívejte se tady. Co následuje poté, když víza získáte, zjistíte zde.

IMG_1914.jpg

Příletová karta

Novozélanďané jsou stejně jako Australané na svou zemi pyšní a podle toho si ji také chrání. Při letištních kontrolách bývají důkladní.  

Podle internetových diskuzí se mohou zkušenosti na letištích lišit. My prošli imigrační i kontrolu zavazadel bez problémů. Někteří se u toho ale pěkně zapotili.

Buďte opatrní, co si s sebou vezete. Jakmile si nejste něčím jistí, vše deklarujte. Poté už záleží jen na pracovnících kontroly, jak se jim bude daná věc zamlouvat.

V příletové kartě najdete několik otázek týkajících se obsahu vašich zavazadel.

Níže uvedené položky doporučuji raději nechat doma.

Jídlo

  • čerstvé ovoce a zelenina,
  • maso,
  • ryby.

Bez problémů byste měli převézt zabalené, trvanlivé a neotevřené jídlo jako je čokoláda nebo sušenky. Vše ovšem musí být deklarováno.

Rostliny a rostlinné produkty

  • květiny,
  • semena a cibuloviny,
  • ořechy,
  • dřevo a dřevěné kuchyňské nářadí,
  • suvenýry ze dřeva, bambusu a slámy.

Zvířecí produkty

  • mléčné výrobky,
  • med a včelí produkty,
  • vajíčka,
  • kůže, kosti a vlna.

Vybavení, které přišlo do styku s vodou či půdou

Jedná se hlavně o potřeby pro zahradničení, včelařství, rybaření, vodní sporty nebo potápění.

Pozornost byste měli věnovat otázce týkající se předmětů, které se používají k venkovním aktivitám. Zde patří trekové boty, stany, potřeby pro kempování, lov, turistiku, golf nebo jiné sportovní aktivity.

Pokud si vezete svou oblíbenou trekovou výbavu, dejte si práci s jejím vyčištěním. Zaměřte se hlavně na odstranění hlíny, zbytků půdy apod. Vše musí vypadat jako nové.

Léky

Vezete-li si na Nový Zéland své osobní léky, měly by být v originálním balení a nejlépe s kopií receptu přeloženého do angličtiny.

Novozélandské zákony povolují dovoz zásoby léků na tři měsíce. U hormonální antikoncepce je povoleno 6 měsíců.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že mi léky prošly i bez receptu a originálního balení. Svou antikoncepci jsem si vezla na celý rok, ne jen na 6 měsíců.

Jak už jsem zmínila, zkušenosti se mohou lišit.

Alkohol a tabák

Pokud jste dostali láhev slivovice jako vzpomínku na domov a k tomu pár láhví piva pro případ nouze, pamatujte, že limity na osobu jsou 4.5l vína, nebo 4.5l piva a 3 láhve lihovin (každá objem max 1125ml).

Povolené množství tabáku je 50 cigaret nebo 50 gramů tabáku na osobu.

Letenky

Cena letenek se během roku neustále mění. Hlavní sezóna začíná v prosinci a končí v dubnu. Právě tehdy bývají letenky nejdražší.

V ostatních měsících zaplatíte za zpáteční letenku kolem 30 000 Kč. Letíte-li z Prahy počítejte většinou se dvěmi a více mezipřistáními.

Letenky můžete hledat na českých serverech jako je Letuska nebo Pelikan, na celosvětově oblíbeném Skyscanneru či námi v poslední době používaném Opodu.

Opodo má svou mobilní aplikaci, díky které máte přehled o všech svých rezervacích a nadcházejících letech. Hodí se v případě, kdy máte více přestupů či letů během krátké doby.

Jak už jsem zmínila v jednom z předešlých článků, při koupi letenek se můžete obrátit také na Cestovní agenturu Oldřicha Théra. Pan Thér s radostí vyhoví všem vašim požadavkům a sežene letenky za skvělé ceny. My byli s jeho službou naprosto spokojeni. Díky profesionálnímu přístupu a rychlé komunikaci jsme měli letenky koupené do dvou dnů.

Přemýšlíte nad tím, kolik času strávit na Novém Zélandu, abyste si užili jeho krásu? Já osobně si myslím, že minimum za které jste schopni projet oba ostrovy a navštívit ta nejznámější místa jsou tři až čtyři týdny.

Každý den, týden nebo měsíc navíc vám dá svobodu více poznat tuto krásnou zemi. Nebudete muset tolik spěchat a na den dodržovat předem naplánovaný itinerář. Bez problémů se zdržíte tam, kde se vám bude líbit.

Máte-li jen dva týdny doporučuji si zvolit jen jeden ostrov – severní nebo jižní.

Počasí

Jak už asi víte, Nový Zéland se nachází v jižní hemisféře. Jejich léto je naše zima a obráceně.

Podle Lonely Planet a článků na internetu je na Novém Zélandu pěkné počasí od listopadu (konec jara) do dubna (začátek podzimu).

V minulých letech trvalo léto od prosince až do května. Už v lednu byla jezera vyhřátá tak, že se v nich dalo koupat, aniž by vám přitom mrzly palce u nohou.

Letošní rok 2016/2017 se bohužel s těmi předešlými nedal srovnat.

Víte, že nejdeštivější místa na světě nejsou v Anglii ani Skotsku, ale právě na Novém Zélandu? Sama jsem tomu nevěřila, dokud jsme to nezažili na vlastní kůži.

IMG_3099_Snapseed.jpg

Prosinec i leden byl na jižním ostrově dost chladný a deštivý. Teploty se párkrát přiblížily k nule.

Nikdy nezapomenu na to, jak jsme po probuzení v Milford Sound měli mráz na oknech. Zuby jsme si tehdy čistili v čepici a rukavicích. Svou zimní bundu jsem si vezla jen pro případ nouze. Nakonec jsem ji nosila nejčastěji.

Koupání v jezerech bylo během celého našeho pobytu jen pro odvážné a otužilé.

IMG_3764.jpg

Všichni věřili, že se začátkem února oteplí. A tak se i stalo. Začalo ubývat chladných dní a přibývalo těch slunečných. I přesto ale pořád pršelo a foukal studený vítr.

Místní obyvatelé nám sami potvrdili, že podobné léto nezažili. Podle nich bývaly letní měsíce vždy teplé se stabilními teplotami kolem 20ti stupňů.

Tento rok měl ovšem do stabilního počasí daleko. Ne jednou jsme se omlouvali Velké Británii za nařčení z toho, že má to nejšílenější počasí na světě.

IMG_2322.jpg

Jedete-li na Nový Zéland jen na pár týdnů a chcete si užít pěkného počasí, myslím že ideální dobou pro návštěvu je právě únor či březen.

Slyšeli jste, že nad Novým Zélandem je nejtenčí ozónová díra? Naše kamarádka nám prozradila, proč tomu tak je. Řekli byste, že za to mohou kravské a ovčí prdíky?

Ubytování

Na Novém Zélandu najdete všechny tipy ubytování – od levných kempů, přes hostely až po luxusní hotely. Mimo jiné je tady rozšířené také ubytování přes Airbnb.

Cestujete-li s nízkým rozpočtem a přespáváte v autě budou vaším hlavním cílem kempy.

DOC Campsite

  • Průměrná cena: $8-15/osobu (záleží na lokalitě a ročním období)
  • Způsob placení: formou tzv. “honest box”. V reálu to funguje tak, že do předem připraveného registračního listu vyplníte vaše údaje a společně s penězi je vložíte do kasičky. Budete tedy potřebovat hotovost.
  • Popis: DOC kempy jsou spravované státem a většinou se nachází v pěkných a žádaných lokalitách.
  • Vybavení: Jedná se o ty nejobyčejnější kempy. Najdete zde suchý záchod (v lepším případě splachovací), někdy přístup k vodě, žřídka odpadkový koš, přístřešek a ohniště.
  • TOP DOC Campsite: Kemp Alexandria, Albert Town Campground, Creek Cascade, Holdsworth Camping Area.

Free Campsite

  • Cena: $0
  • Popis: Stejně jako DOC kempy i tyto jsou dost obyčejné. Jejich výhodou je, že jsou zdarma. Většinou tak nic jiného než místo k parkování neočekáváte. Ne jednou se nám ale stalo, že kempy zdarma byly mnohem hezčí a stylovější než ty placené.
  • Vybavení: Každý kemp je jiný. Někdy je v kempu jen záchod. Jindy tam najdete splachovací záchod, umyvadlo a přístřešek. Jen málokdy jsou zde odpadkové koše.
  • TOP Free Campsite: Lake Pearson, Ngawi, The Cliffs, Lumsden, Reids Farm.

IMG_1530.jpg

Soukromé kempy

  • Průměrná cena: $10-30
  • Způsob placení: ve většině kempů akceptují kreditní karty
  • Popis: V tomto případě se od sebe jednotlivé kempy dost liší. Některé stojí pár dolarů a poskytnou vám kompletní vybavení a pohodlí. Jiné jsou dražší a přitom dost podobné těm státním. U jiných platí cena = kvalita.
  • Vybavení: Splachovací záchod, koupelna, horká sprcha, pračka a sušička, kuchyň s vybavením (varná konvice, toustovač, mikrovlnná trouba, gril, lednička, mrazák) a někdy i kuchyňským příslušenstvím (talíře, misky, hrnky, příbory, pánve, hrnce, apod.), tříděný odpad a často také obývací pokoj s televizí a počítačem. Kempy se od sebe dost liší také velikostí parkovacího místa. Někdy máte kolem sebe spoustu místa a občas se cítíte jako na parkovišti před supermarketem.
  • TOP soukromé kempy: Punakaiki Beach Camp, Havelock Holiday Park, Twelve Mile, Mrs Wolly’s, Rainforest Retreat, Old Macdonald Farm, Earl‘ Paradise.

DOC chatky

Tyto chatky najdete na většině trecích. Jsou spravovány státem a slouží k přespání na několikadenních túrách. Velká část z nich funguje na základě – kdo dřív přijde, ten dřív spí.

IMG_2144.jpg

Ty populární si musíte zamluvit předem. V případě Great Walks je nutná rezervace i rok dopředu. 

Chatky jsou rozděleny na standardní (modré lístky), kde za jednu noc zaplatíte $5, a servisované (zelené lístky), které stojí $15. Lístky je třeba zakoupit předem. Prodávají se v Informačním centru.

Každá chatka má poté návštěvní knihu a box, do kterého se příslušné lístky házejí.

IMG_1992.jpg

Ve všech chatkách najdete postele, záchod, prostor pro přípravu jídla a přístup k vodě. Rozdíl je víceméně ve způsobu vytápění chatky. U servisovaných chatek je plynové topení, kdežto u těch standardních pouze krbové.

IMG_2041.JPG

Během našeho cestování po Novém Zélandu jsme téměř každou noc spali v jiném kempu. Některé v nás zanechaly krásnou vzpomínku, z jiných jsme odjížděli, co nejdříve to šlo.

S jistotou ale můžu říct, že kempů je, jak na severním ostrově, tak i jižním spousta a nikdy se nám nestalo, že bychom neměli kde přespat.

Život v autě je na Novém Zélandu dost populární, a to nejen mezi turisty a batůžkáři. Poznali jsme spoustu místních, kteří žijí dlouhodobě v obytných autech či autobusech.  Mají svou malou zahrádku, venkovní posezení s grilem a všichni vypadají naprosto spokojeně.

IMG_4607.jpg

Dokážete si představit, že byste celý svůj život naskládali do jednoho karavanu?

Doprava

Cestovat po Novém Zélandu se dá hned několika způsoby.

Autobusem

Využít můžete pravidelné linky Intercity nebo Nakedbus. Ty vás dopraví do všech větších měst. Jezdí většinou jednou denně.

Chcete-li ušetřit, vyplatí se vám koupit jízdenky dopředu. Pro více informací o jednotlivých jízdenkách a cenách navštivte jejich webové stránky.

Na určitá místa, treky či atrakce se poté dostanete pomocí místních autobusů.

My bohužel nemáme s autobusy žádné zkušenosti. Setkali jsme se ale s turisty, kteří využívali autobusy jako hlavní způsob dopravy po Novém Zélandu a byli spokojeni. Věřím proto, že to jde, jen si budete muset zvyknout na jejich systém.

Kromě pravidelných linek fungují na Novém Zélandu tzv. Hop On-Hop Off autobusy. Tento způsob cestování je populární hlavně u mladých ve věku 18-25 let. O párty a večírky v kempech tak není nouze.

Nejznámější a batůžkáři oblíbený je Kiwi Experience.

IMG_1906.jpg

S Kiwi Experience projedete oba ostrovy, podíváte se na ty nejznámější místa a užijete si spoustu zábavy.

U Kiwi Experience se připravte na jednu velkou párty plnou svobodných mladých lidí. Veškerý program i samotná jízda autobusem je přizpůsobena tak, abyste se skvěle bavili.

Další společností je například Stray Travel. Jedná se o novější autobus, který vás kromě hlavních turistických míst zaveze i na ty odlehlejší části Nového Zélandu.

Jejich autobusy jsou menší než u Kiwi Experience, díky čemu máte více pohodlí a klidu. Stray Travel vyhledávají mladé páry ale i starší lidé, které více než párty zajímá samotný ostrov. To ale neznamená, že se na této cestě budete nudit. I tady si užijete spoustu zábavných večerů s ostatními cestujícími.

Je jen na vás, zda hledáte po všech stránkách živější atmosféru autobusu, kterou nabízí Kiwi Experince a nebo dáváte přednost většímu klidu u Stray Travel.

Více informací o cenách najdete na jejich webových stránkách Kiwi Experience a Stray Travel.

S koupi samotné jízdenky doporučuji počkat až po příletu na Nový Zéland. Spousta hostelů a cestovních agentur nabízí výhodné ceny a akce, díky kterým můžete dost ušetřit.

Autem

Chcete-li být pány svého času, můžete si pronajmout či koupit auto.

Pronájem auta na měsíc vás vyjde zhruba na $3 000-4 000 v sezóně. Mimo sezónu zaplatíte o polovinu méně.

Společností, které pronajímají již vybavená auta, je na Novém Zélandu hned několik. Mezi ty nejznámější patří Jucy, Britz, Mighty, Happy Campers a nebo Escape Rentals se svými originálními campervany.  

Pro porovnání cen a jednotlivých nabídek můžete využít tento web.

Pokud se plánujete na Novém Zélandu zdržet o něco déle, vyplatí se vám auto koupit. Obytné auto seženete už od $2 000. Samozřejmě záleží na typu, stáří, najetých kilometrech, vybavení, apod.

IMG_1462.jpg

Kromě toho se cena odvíjí i od doby, kdy auto kupujete. Obecně jsou ceny vyšší na začátku léta a poté postupně klesají.

Největší výběr ojetých obytných aut najdete v Aucklandu. Díky velké nabídce bývají ceny o něco nižší než v ostatních městech. V jednom článku jsme se dočetli, že ideální je koupit auto právě v Aucklandu a poté ho prodat na jižním ostrově.

Kromě počátečních nákladů na pořízení auta musíte počítat i s benzínem/naftou. My za dva měsíce najeli zhruba 9 000 Km. Za benzín jsme utratili kolem $1 000-1 200.

Cena benzínu se v jednotlivých oblastech dost liší. Všeobecně je benzín levnější na severu – $1.75 do $2.02. Na jihu zaplatíte $1.9 a více. Naopak v turistických místech vás vyjde benzín klidně i na $2.3.

Chcete-li ušetřit, vyplatí se o tankování přemýšlet dopředu. Pokud najdete levný benzín natankujte do plna. Víte, že jedete do hor nebo turistických oblastí – natankujte vždy dopředu. Jen tak se vyhnete těm nejdražším čerpacím stanicím.

Informace o tom, kde najdete nejbližší a nejlevnější benzínovou pumpu zjistíte v mobilní aplikaci CamperMate.

Nezapomeňte na to, že na Novém Zélandu se jezdí po levé straně. Místo blinkrů tak prvních pár dní budete zapínat stěrače a na křižovatkách možná ne jednou vjedete do protisměru.

Trajektem

Jednou z variant, jak se dostat ze severního ostrova na jižní, je pomocí trajektu. Převoz zprostředkují dvě společností – Bluebridge a Interislander. Cenově vychází Bluebridge o něco levněji. Jinak jsou si obě firmy dost podobné, jak ve vybavenosti lodi, tak i trase.

IMG_4031.jpg

Obě společnosti vyjíždí z Wellingtonu a zavezou vás do Pictonu nebo naopak.

Cesta trvá dvě až tři hodiny. Pokud cestujete přes den a je pěkné počasí, můžete se těšit na nádherné výhledy speciálně v okolí Queen Charlotte Sound.

Letadlem

Na Novém Zélandu najdete vnitro-státní letiště v každém větším městě.

Letenky přitom nebývají tak drahé. Výjimkou jsou lety do/z Queenstown.

My letěli z Aucklandu do Christchurch za pouhých $80/osobu. Letenky jsme přitom rezervovali jen pár dní dopředu.

Pro vyhledávání spojení můžete využít webový portál WebJet.

IMG_1338.jpg

Stopem

Jste-li opravdový dobrodruh, můžete chodit pěšky a stopovat. Na Novém Zélandu se jedná o dost oblíbený styl cestování.

Za hezkého počasí to musí být skvělá zkušenost plná nezapomenutelných zážitků.

V deštivých týdnech si to ale já osobně nedokážu moc představit.

Během léta 2017 jsem nejednou litovala stopaře stojící v dešti a zimě na okraji silnice. Bohužel s našim autem a postelí místo zadních sedadel jsme neměli možnost pár takových svézt.

Jídlo

Výdaje za jídlo se mohou u každého lišit. Někdo vydrží měsíc na krekrech a konzervách. Jiný si zase rád dopřeje dobré jídlo, zajde si do restaurace a neobejde se večer bez sklenky vína.

IMG_1550.jpg

My jsme něco mezi.

Když je příležitost, rádi vyzkoušíme něco nového a zajdeme si do restaurace. Na druhou stranu dokážeme vyžít s málem.

Výhodou žití v autě je, že můžete mít u sebe plynový vařič a kuchyňské vybavení. Nejste tak vázaní jen na restaurace nebo kempy a uvařit si můžete kdykoliv a kdekoliv. Tím kdekoliv, myslím opravdu kdekoliv – parkoviště, pláž, les, odpočívadlo u cesty, apod.

IMG_3701.jpg

Tím se dostávám k tomu, v jakých obchodech nakoupíte nejvýhodněji.

Pak N’ Save

Pak N’ Save je nejlevnější obchodní řetězec na Novém Zélandu. Přirovnala bych jej k českému Makru. Najdete taky širokou nabídku, od nejlevnějších až po ty nejdražší produkty.

Kromě potravin je zde velký výběr vín, piv, kosmetických potřeb a kuchyňského vybavení. Na jižním ostrově najdete Pak N’ Save pouze ve velkých městech. Na severu je poboček mnohem více.

New World, Countdown

Tyto supermarkety jsou podobné Tescu a Kauflandu u nás. U obou řetězců lze vyřídit věrnostní kartu. S tím rozdílem, že u Countdown se vám načítají body (což je krátkodobě zbytečné), kdežto s kartou od New Worldu máte při každém nákupu slevu.

Výhodou těchto obchodů je jejich dostupnost – nachází se v každém větším městě.

V obchodě se dívejte po potravinách, které jsou v akci nebo kterým končí trvanlivost tzv. Reduced Price. Kolem 18:00 jde hodně věcí do slev a pokud budete mít štěstí můžete nakoupit výborné maso, ryby nebo pečivo. My si tak jednou pochutnali na steaku z tuňáka za $3.

V New Worldu jsme nakupovali nejčastěji, speciálně, když jsme potřebovali čerstvé potraviny, ovoce, zeleninu nebo věci na gril.

Foursquare

Foursquare najdete téměř v každé vesnici. Nevýhodou je, že oproti ostatním obchodům bývá často až dvakrát dražší. My zde nakupovali jen v nejnutnějších případech.

Liquor Store

Sháníte-li na Novém Zélandu tvrdý alkohol, koupíte jej pouze v těchto specializovaných obchodech. Kromě lihovin tady najdete velkou nabídku vín a piv. Setkali jsme se ale s tím, že ceny byly vyšší než v supermarketech.

  • 12 až 15 piv – kolem $20
  • láhev vína – $8 a výše
  • 1l cider – $9
  • 1l tvrdého alkoholu – od $35

IMG_2644

Restaurace

Novozélandská kuchyně se moc neliší od té anglické. Mezi tradiční pokrmy patří

  • fish and chips,
  • listové koláče plněné masem či zeleninou tzv. Pie,
  • novozélandské mušle a ústřice,
  • ryby – Nový Zéland je známý tím, že jejich ryby nenajdete nikde jinde na světě
  • jehněčí maso,
  • sladkosti všeho druhu.

IMG_3859.jpg

Ceny za jídla v restauracích se pohybují od $15 nahoru. Za 0,5l piva v hospodě zaplatíte zhruba $9.

Pokud se chcete najíst levněji, hledejte speciální nabídky jako jsou Happy Hours, 2 za cenu 1, nižší ceny v určitý den (v úterý burrito za $8), apod.

IMG_2386.jpg

  • Domino’s pizza – $5 za základní pizzu
  • Fish and Chips – ryba $5, hranolky $2, burger $5
  • Sushi – $5-10
  • Čínské take away – kolem $10
  • Listové koláče (Pie) – $4-6

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_210a.jpg

Kavárny

Jste-li milovníkem kávy, Nový Zéland si zamilujete.

Než jsme odjížděli na Nový Zéland, povedlo se nám s přítelem ze svého života kávu vymazat. Úspěšně jsme se ji vyhýbali více jak rok. V Aucklandu jsme ale neodolali. Jako součást poznávání nové země jsme zašli do jedné kavárny. Jak už můžete tušit u jedné kávy to neskončilo.

Za kafe na Novém Zélandu zaplatíte zhruba $4-5.

IMG_3645.jpg

Zajímá vás kolik a za co jsme na Novém Zélandu utráceli? Přečtěte si následující článek s detailními informacemi o našich výdajích.

Pokud máte další otázky, neváhejte mě kontaktovat v komentářích nebo prostřednictvím e-mailu beabruska@gmail.com.

BB

Normální

1 komentář: „Nový Zéland: Příručka pro cestovatele

  1. Pingback: Nový Zéland: Náklady na cestování | beabruska

Napsat komentář