Tipy jak šetřit na dovolenou

Osobně se považuji za skromého člověka. Nikdy jsem neutrácela bezhlavě a vždy si část své výplaty/kapesného odkládala pro strýčka příhodu. Ať už mi bylo 15 nebo 20, pokaždé jsem měla nějaký cíl.

S přestěhováním do Anglie se mé šetření posunulo na další úroveň. Začala jsem snít o tom procestovat celý svět a od té doby se učím jak šetřit, abych mohla své cíle uskutečnit.

Přestože nejsem žádný profík a můj účet je občas svědkem nemalých nákupů, po kterých se často cítím provinile, naučila jsem se pár věcí, které i vám mohou pomoci v cestě za vašimi sny.

2234768-img-prase-kasicka-prasatko

Sestavte si rozpočty na týden/měsíc a řiďte se jimi.

Jakmile máte jasně stanovené limity, jde vše jednodušeji. Spočítejte si, kolik průměrně utrácíte za jídlo, domácí potřeby, kosmetiku a snažte se nastavit si rozumný limit.

Stanovte si svůj cíl.

Vypočítejte si, kolik peněz potřebujete na cestování. Je dobré přidat alespoň 25-50 % pro jakékoliv neplánované výdaje. Potom si napište přesnou částku, kterou chcete mít našetřenou a období, kdy toho chcete dosáhnout.

Mějte svůj cíl neustále na očích.

Jakmile vše propočítáte a stanovíte si svůj cíl, vystavte si ho někde, kde na něj každý den uvidíte. Může to být zeď ve vašem pokoji, vstupní dveře, plocha na počítači nebo telefonu. Zkrátka místo, které vám bude každý den připomínat váš cíl.

Nebojte se zapojit kreativitu, vystřihněte si fotky míst, která chcete navštívit, napište k tomu vaše oblíbené citáty a nezapomeňte přidat částku a den, kdy se to má splnit.

Plaťte v hotovosti.

Chápu, že s tímto bodem nemusí souhlasit každý. V době internetového a mobilního bankovnictví je už snadné mít své účty pod kontrolou. Navíc existuje spousta aplikací, které vaše utrácení sledují.

Já jsem ovšem zastánce placení v hotovosti, neboť mám díky tomu větší přehled o tom, kolik utrácím. Pokud mám v peněžence 500 Kč vím, že můžu utratit jen těch 500 Kč a ani o korunu více.

Na týden si podle stanoveného limitu vyberu peníze a z nich pak kupuji jídlo i vše ostatní. Kartu tak využívám jen v případu nouze.

Bydlete levně.

Obecně utrácíme nejvíce za ubytování a až poté za všechny další položky. Zkuste se proto uskromnit, najít si levné ubytování, menší byt, horší byt a nebo sdílejte s dalšími lidmi.

Měsíčně ušetříte možná pár stovek, ale za rok získáte částku díky které můžete strávit hned několik měsíců na cestách.

I my se rozhodli vzdát pohodlí vlastního bytu a po celou dobu života v Anglii bydlíme ve sdíleném domě. Je to ten nejjednodušší způsob jak každý měsíc ušetřit několik stovek liber.  

Sestavte si jídelníček na každý týden.

Nakupuje se mnohem jednodušeji, pokud dopředu víte, co plánujete vařit. Koupíte tak přesně to, co budete během týdne potřebovat. Výhodou navíc je, že zabráníte plýtvání jídla a nebudete muset vyhazovat zbytky nebo prošlé potraviny.

Sepište si seznam věcí, které si chcete koupit.

Věřím, že většina z nás zná ten pocit, když se jde do obchodu “jen podívat” a po pár minutách odchází vesele s plnou taškou věcí. Přiznám se, že tato situace je jednou z těch, se kterou bojuji nejvíce.

Rozhodla jsem se proto vždy na začátku ročního období sepsat svůj „wish list“. Díky tomu se vyhnu nákupům na slepo, ze kterých si většinou člověk odnese to, co potřebuje nejméně.

Dále než si něco koupíte, nejdříve si udělejte fotku a vezměte si pár dní na rozmyšlenou. Během té doby zjistíte, zda tu věc opravdu musíte mít a jestli už doma nemáte něco podobného.

Přemýšlejte dopředu.

Je vašim cílem přestěhovat se někam do tepla? Přemýšlejte nad nákupy i tímto způsobem. Pokud víte, že za půl roku budete nosit většinu času bikiny, trička a kraťasy, nenakupujte hromadu svetrů, kabátů a šál.

Vystačte si s pár základními kousky a různě je kombinujte. To se netýká jen oblečení, ale také kosmetiky, domácího vybavení, dekorací, elektronických spotřebičů, apod.

Přemýšlejte, přemýšlejte a zase přemýšlejte!

Vždy, než si koupíte něco nestandartního, zamyslete se nad tím, kolik dní byste za tyto peníze mohli strávit na cestách. S touto myšlenkou přišel můj přítel a já se ji snažím od té doby praktikovat. Jednoduše si vždy představím, že za takových 1 000 Kč můžu strávit hned několik dní v Thajsku, na Bali nebo jinde ve světě. A to zní lépe než nové boty, ne?

Založte si spořící účet a ukládejte na něj své peníze.

U mě to funguje tak, že každý měsíc, když dostanu výplatu, odložím část peněz na zaplacení nájmu, jídla, apod. (řídím se svým měsíčním rozpočtem). Zbytek okamžitě přepošlu na spořící účet a snažím se ho už nevybírat.

Mějte pořádek ve svých účtech a v tom, za co utrácíte.

Projděte si své účty a podívejte se, za co nejvíce utrácíte. Pak se zkuste právě na tuto oblast zaměřit a výdaje snížit.

Stejně tak přehodnoťte, kolik peněz vám z účtu odchází měsíčně na telefon, posilovnu, předplacené časopisy či další tarify.

Zeptejte se sami sebe, jak moc těchto služeb využíváte a pokud můžete, zrušte je a nebo najděte levnější variantu.

Já používám nejlevnější tarif, který jsem na trhu našla, aniž bych se musela omezovat v psaní nebo volání. Kromě toho si platím posilovnu, do které se snažím chodit min. 3x týdně.

Sdílejte vaše sny s vašim okolím.

Všechno jde jednodušeji, pokud kolem sebe máte lidi, kteří vás podporují. Svěřte se proto svým přátelům, rodině a kolegům o vašich plánech. Poproste je, aby vás podpořili a zbytečně nelákali k utrácení.

Pokud máte vedle sebe partnera jako já, s kterým máte stejné cíle, vše je ještě snažší.

U nás doma to funguje tak, že přítel odrazuje mě od nákupů a já ho od večerů v barech :D.

Vyměňte bary a restaurace za pohodlí domova.

Chodíte rádi s přáteli ven na pár drinků nebo na večeři? Zajděte místo toho na nákup do supermarketu a udělejte si párty doma. Namíchejte si koktejly, dejte si pár piv za cenu, za kterou byste v baru dostali jedno, uvařte večeři a odměňte se klidně i dezertem.

Tak jak tak, ušetříte více jak polovinu a užijete si fajn večer. Navíc se z vás postupně stanou skvělí kuchaři a hostitelé.

Chystejte si jídlo doma.

Kromě večerů doma se vám také vyplatí nosit do práce/školy jídlo z domu. Místo každodenních útoků na místní bufet si můžete jednoduše a rychle připravit chutný sendvič, těstovinový salát a k tomu termosku s čajem či kávou.

Pokud jste patřili mezi ty šťastnější, rodiče vám připravovali svačiny do školy. Řiďte se jejich vzorem a ušetříte.

Zbavte se všech věcí, které nepotřebujete.

Myslím, že každý najdeme ve své skříni plno věcí, které už několik let nenosíme a nepoužíváme. Projděte proto všechno své oblečení, doplňky, knihy, CD, DVD a najděte jim nového majitele.

Prodejte je na jedné z mnoha internetových aukcí, odneste je na charitu a nebo pozvěte domů všechny své přátele a uspořádejte výprodej.

Zůstane vám tak spousta místa na suvenýry z cest, fotky, pohledy a věci, které vám budou jednou připomínat všechna ta prožitá dobrodružství.

Zbavte se svých zlozvyků.

Chápu, že zbavování se zlozvyků je obtížné a málo komu se povede s nimi skoncovat ze dne na den. Pokuste se je alespoň omezit na „příležitostně“ a věřím, že budete překvapeni, kolik peněz vám na účtě zůstane.

Choďte pěšky.

Pokud zrovna nelije jako z konve a nebo není -10 stupňů, snažte se chodit pěšky. Nejen, že to prospěje vašemu zdraví, ale také ušetříte za autobusy, metra a tramvaje.

Vuyžívejte vouchery, kupóny a slevy.

Je jasné, že kvůli šetření nemůžete úplně zmrazit svůj společenský život a přestat chodit ven. Zkuste proto alespoň hledat akční nabídky, vouchery či kupóny, díky kterým ušetříte za večeři nebo kino až polovinu původní ceny.

Využívejte současných nabídek v podobě „cash backu“.

V dnešní době nabízí spousta bank kreditní karty, díky kterým získáte určité slevy, bonusy či procenta z nákupů zpět.

Na stejném principu existuje i několik webových portálů. Jeden z nejznámějších je asi plnapenezenka.cz. Funguje to jednoduše. Vyberete si obchod, který cash back nabízí, nakoupíte a poté dostanete např. 5% z celkového nákupu zpět v podobě provize.

Za tu dobu, co jsme se o podobné nabídky začali více zajímat u nás v Anglii, jsme už ušetřili několik desítek liber.

Mějte ovšem na paměti, že tyto akce by vás neměly k nákupům vybízet. Jejich cílem je ušetřit pár korun za nezbytné nákupy.

Sledujte akční nabídky.

Sepište si seznam míst, které si přejete navštívit. Začněte sledovat weby, jenž denně vyhledávají výhodné nabídky a přihlašte se k jejich odběru. Poté už stačí jen čekat na den, kdy na vás vyskočí ta správná letenka za pár tisíc a můžete vyrazit.

Jednejte rychle. Nikdy totiž nevíte jak dlouho akce potrvá.

Co se týká webových portálů, můžete sledovat kromě těch největších webů i ty méně známé. Mě se zalíbil web levneletenkyzprahy, kde si jednotlivé letenky vyhledáváte přímo na mapě.  Nevím jak vám, ale mě to přijde jako skvělý a hlavně přehledný způsob hledání. Kromě toho můžete použít i klasický vyhledavač nebo si nechat všechny nabídky zaslat na email.

Šetřete i při cestování.

Tím nemyslím jen to, abyste zbytečně neutráceli peníze na dovolených, ale hlavně využívali nabízených výhod pro cestovatele. Během cestování totiž všichni utrácíme spoustu peněz za hotely, autobusy, vlaky a v neposlední řadě i letenky. Snažte se proto ušetřit i v této oblasti.

Jako příklad uvedu naši zkušenost.

Díky hotels.com, kde rezervujeme většinu hotelových nocí, získáváme každou desátou zdarma. Na autobusy a vlaky jsme si vyřídili kartu, která nám dává slevu 30 % na všechny jízdy. A pokud své letenky koupíte přes expedia.co.uk, sbíráte body na volný let. Ve výsledku si tak můžete zajet na dovolenou v podstatě zadarmo. Nezní to lákavě?

Myslím, že jsem tímto vyčerpala všechny své rady jak šetřit na vysněnou dovolenou nebo cestu kolem světa. Další krok už je jen na vás.

Nezapomeňte na to, že vše spočívá v naučení se minimalismu. Já se to také pořád učím. Podle přítele toho totiž máme pořád hodně, což je samozřejmě moje vina. Ale lepším se!  

Snažte se z mála dostat co nejvíce a věřte, že se vám to jednou vrátí v podobě nezapomenutelných zážitků, skvěle strávených chvil, nových přátel a hlavně vzpomínek, které nevyjdou z módy.

Já za své úšetřené peníze podnikla už ne jednu dovolenou a pokaždé se přesvědčuji o tom, že ani nové boty nebo kabelka mi nedají tolik, co právě poznávání nových míst. 

Ještě bych chtěla připomenout, že nezáleží na tom, kde žijete. Ať už pracujete v zahraničí nebo doma v Česku, ať už jste na jakékoliv pozici, vždy si můžete na své sny a cesty našetřit.

Jde jen o to uskromnit se, snížit výdaje a nenechat se stáhnout okolním konzumním světem.

Cestování není výsadou bohatých, ale těch, kteří si dokáží odepřít radosti přítomnosti pro budoucí potěšení.

Napište mi, co pro splnění vašich snů děláte vy a zda máte nějaké osvědčené tipy, kterými se řídíte. Budu ráda za každou radu.

BB

 

 

Normální

4 komentáře: „Tipy jak šetřit na dovolenou

  1. Moc pěkný článek!
    A mrzí mě, že jsem o té akci na Hotels.com vůbec netušila, a všechno objednávala jen přes booking.com, kde už mám v historii rezervací desítky nocí, achjo, to mohl být minimálně prodloužený víkend! 😀

    Můj největší sen je cesta do New Yorku, teď se mi sice tolik peněz našetřit nepodaří (práce ke škole na poloviční úvazek) a v nejbližší době cestování, ale až budu mít „opravdovou“ práci, první na co budu odkládat bude letenka:)

    To se mi líbí

    • Děkuji moc, Markétko 🙂 my na to taky přišli až po pár dovolených, ale rozhodně se to vyplatí. Tak příště kašli na booking.com a jedině hotels.com 🙂

      Moc ti přeji ať ti ten sen vyjde! V dnešní době se dají sehnat letenky za pár tisíc, takže věřím, že bude stačit pár měsíců v práci a už si budu číst o tvé cestě do NY 🙂 Třeba se tam potkáme na pikniku v Central parku 😛 Let’s make your dreams come true!

      To se mi líbí

Napsat komentář