Co si sbalit na cesty

Původně jsem tento článek psala jako tipy na dárky pro cestovatele. Nakonec jsem si ale uvědomila, že můžu vytvořit seznam pro ty, kteří plánují delší cestu do zahraničí a neví, co si vzít s  sebou a co naopak nechat doma.

Se stále se zvyšující oblíbeností tzv. backpackingu – tedy cestování jen s batohem na zádech se vyplatí mít po ruce pár základních tipů, které vám mohou pomoci při balení.

Přesto, že nejsem žádný profík, tak teď po 5ti týdnech na cestách mohu s určitostí  říct, které věci jsme používali denně, které nám chyběly a které jsme z batohu ani jednou nevytáhli. Zbytek už je jen na vás a vašich osobních preferencích či stylu cestování.

I já mám v současné době na svém „wish listu“ několik věcí, díky kterým bychom si na cestách ušetřili nejeden problém a nebo se zkrátka jen vyhnuli pár nepříjemnostem.

Takže ať už máte kolem sebe někoho, kdo rád cestuje a vy nevíte, čím byste mu udělali radost a nebo jste sám cestovatel, pusťte se do čtení.

Nezbytnosti

Dobře vybavená lékárnička je první položkou na seznamu. S jejím obsahem byste měli být schopni ošetřit základní poranění jako jsou odřeniny, řezné rány, popáleniny či bolesti svalů.

V lékárničce je důležité mít také něco proti komárům, migréně, střevním potížím, otravě jídlem, bolesti zubů, nachlazení, kašli, dehydrataci a kocovině ( 😀 ).

I kdybyste měli vézt vše zbytečně, je lepší být připraven než překvapen.

Většina z nás si chce přivézt z dovolené krásné fotky, kterými se bude moci pochlubit rodině, přátelům nebo na sociálních sítích. Pokud do této skupiny patříte i vy, vyplatí se vám zainvestovat do kvalitního fotoaparátu.

Ideální je pořídit si takový, ze kterého vás nebude bolet krk či rameno a vy jej budete moci nosit celé dny, snadno se s ním přesouvat a kdykoliv ho schovat do batohu nebo kabelky.

Za sebe doporučuji Olympus Pen E-PL7 s objektivem 14-42 mm. Koupila jsem si ho jako předčasný vánoční dárek právě na naší zimní dovolenou a po 5 týdnech každodenního používání a nošení mohu s jistotou říci,  že splňuje všechny výše zmíněné požadavky.

Navíc mě mile překvapil se zabudovaným Wifi modulem a výklopným objektivem. Snadno jej tak propojíte se svým telefonem, což vám umožní stahovat jednotlivé fotky, sdílet je s rodinou či aktualizovat váš instagramový profil kdekoliv na cestách.

A na to, jaké fotí fotky se můžete podívat právě na mém instagramu nebo v posledním článku o Dubaji.

V tomto případě platí – čím více tím lépe. Ujistěte se, že si kupujete kvalitní paměťovou kartu a nebojte se za ni připlatit. Nikdo z vás přece nechce přijít o své pracně nafocené fotky z dovolené, kvůli nekvalitní kartě. Spokojeni budete určitě s Lexar nebo SanDisk.

Už nějakou dobu jsem přemýšlela o koupi Go Pro, ale vždy mě odradila cena a nakonec jsem dala přednost již zmiňovanému fotoaparátu značky Olympus. Nedávno jsem se ovšem dozvěděla o SJCAM.

Ze všech stran na ni slyším pozitivní reakce, její kvalita videí i snímků je srovnatelná s Go Pro a co je úplně nejlepší – cenově se pohybuje kolem 3 000 Kč.

Součástí balení je kromě SJCAM několik nádstavců (na kolo, helmu), voděodolný kryt a vyrábí se v různých barevných provedeních. Další velkou výhodou této kamerky je již zabudovaný displej a vestavěný Wifi modul, díky kterému si ji snadno propojíte se svým telefonem.

Za mě rozhodně palec nahoru a na příští dovolenou už bez SJCAM nejedu.

Vždy jsem byla zastáncem klasických knih a nosila je všude s sebou (ať už byly jakkoliv těžké). Od malička jsem si přála mít velkou knihovnu plnou svých oblíbených spisovatelů, abych si mohla číst jejich knihy pořád dokola.

Když nám můj přítel před pár lety koupil Kindle, byla jsem z něj ze začátku malinko skeptická. Nakonec jsem ale Kindlu naprosto propadla a teď se o něj přetahujeme.

Představte si totiž, že máte celou svou vysněnou knihovnu v tomto malém přístroji vážícím sotva pár gramů. Během cesty se tak stane Kindle vašim ideálním společníkem, jenž vám zpříjemní dlouhou jízdu v autobuse, válení na pláži nebo několikahodinnový let.

Za sebe doporučuji právě Kindle Paperwhite 2, případně novější verzi. Jeho výhodou oproti ostatním čtečkám je, že se displej automaticky přizpůsobuje světlu a vy si díky tomu můžete číst i v noci.

Jeden univerzální adaptér pro všechny zásuvky by neměl chybět v žádném batohu. Často se totiž setkáte s tím, že v jedné zemi najdete v každém hotelu jinou zásuvku. A věřte mi, že ten pocit, když vám telefon ukazuje 10%, zásuvka nikde a power banka vybitá, není fakt nic moc.

S univerzálním adaptérem máte jistotu, že si svůj telefon, notebook nebo tablet nabijete kdekoliv a hlavně nemusíte vozit 4 různé samostatné adaptéry.

PowerCube Rewirable je další skvělá vychytávka na cesty. Balení obsahuje čtyři základní koncovky, díky kterým nabijete svou elektroniku snad všude na světě. Kromě toho má také několik zásuvek, takže už se nemusíte s partnerem dohadovat, kdo si co nabije první.

PowerCube v sobě tedy spojuje jak cestovní adaptér, tak také rozbočovač. Myslím, že tahle věcička je na mém „must have“ seznamu na prvním místě.

Každý z nás si občas krátí dlouhou cestu hraním her na telefonu nebo brouzdáním po internetu a všichni taky víme, že se v takovém případě baterka vybíjí ještě rychleji než obvykle.

Power banka vám zajistí, že i po celém dni budete mít stále dost procent na to najít hotel a ubytovat se.

Úplně nejideálnější je taková, která má více jak jeden usb výstup a umožní nabíjet hned několik zařízení najednou. Dalším důležitým parametrem je, aby byla schopná opakovaného nabití bez nutnosti dobíjení jí samotné. Čím víckrát to dokáže, tím lépe.

Díky tomu zůstanou všechny vaše telefony, tablety a čtečky nabité po celou dobu cestování. Ježíšku, prosím!

K tomu snad není co dodat. Batoh se během cestování stává vaší druhou kůží,  a proto je třeba vybrat ten správný, ze kterého vás nebudou bolet záda.

Správný batoh (krosna) by měl mít kovovou kostrukci, která zajistí, že jej budete moct nosit několik hodin denně na zádech a to bez větších problémů. Dále se zaměřte na správně utažený a vypolstrovaný bederní pás a odvzdušněný prostor na zádech. 

 Pro mě je navíc důležité, aby měl batoh dost postranních kapes, do kterých můžu během cesty jednoduše schovat všechny maličkosti.  

Nakonec se ujistěte, že je váš batoh nepromokavý, případně je jeho součástí pláštěnka. Není nic horšího než sušit všechny promáčené doklady, papíry a hlavně karty! (opět vlastní zkušenost :D)

Pláštěnka je stejně důležitá jako nepromokavý batoh. Vyberte si takovou, která se po prvním dešti neroztrhne a vážně vás udrží v suchu.

Ať už jako ochrana proti slunci nebo módní doplněk, na kšiltovku byste neměli zapomenout.

Při balení se snažte myslet hlavně na praktičnost a vybírejte takové oblečení, jehož materiál vás zahřeje a zároveň pohltí pot a zápach. Možná za ně budete muset zaplatit více než jste zvyklí v módních řetězcích jako je H&M, Zara či Topshop, ale určitě se vám to vyplatí. Jeden kus oblečení budete moci nosit opakovaně bez toho, aniž byste byli cítit už na kilometr daleko. Pozornost věnujte také kvalitnímu spodnímu prádlu a ponožkám.

Za sebe doporučuji čelovku, díky které vám zůstanou obě ruce volné a vy si tak můžete číst nebo čistit zuby. Tento zdroj světla se vám vyplatí hlavně pokud cestujete v zimě, kdy se brzo stmívá a nebo v místech, kde není elektřina na každém rohu.

Takové pouzdro je nezbytné hlavně tehdy, když cestujete v páru a vaše drahá polovička ráda zapomíná nebo ztrácí věci.

I když jste sami, můžete do něj založit letenky, mapy a itinerář cesty, pár drobných na kafe a další dokumenty – jako jsou informace o pojištění, letu a hotelích.

Vše tak máte krásně pohromadě a připravené na cestu. Investovat můžete do kvalitního koženého pouzdra nebo stačí zadat „passport cover“ na amazonu či ebay, kde jsou na výběr různé obaly do £5.

Všichni jste určitě slyšeli spoustu historek, jak kde koho okradli, případně, jak se v dané zemi krade a člověk si tak musí na vše dávat pozor. Snažte se na to myslet, ať jste kdekoliv.

Nikdy nemějte v peněžence více jak pár bankovek, abyste zbytečně nikoho nevybízeli ke krádeži.

Zbytek peněz si vždy poschovávejte na různých místech. Jedním z nich může být právě cestovní ledvinka, kterou i tak doporučuji pokud možno schovat pod oblečení nebo kalhoty.  

Ideální na zaznamenávání všech důležitých poznámek, vyplňování dokumentů a nebo jen hraní piškvorek.

Tato malá a praktická lahvička s antibakteriálním gelem se stala našim každodenním společníkem nejen na cestách. Používat ho můžete před jídlem, po cestě hromadnou dopravou nebo pokud nemáte možnost umýt si ruce. Zkrátka kdykoliv, když se chcete ochránit před případnými nemocemi.

Praktické vychytávky

Je malý, skladný, dá se snadno připevnit k batohu nebo vyfouknout a zajistí vám pohodlné a bezbolestné cestování. Řeč je o cestovním polštářku za krk.

Cenově se pohybuje v pár desítkách korun, často se vyrábí z voděodolného, snadno čistitelného materiálu a zkrátka se bez něj nemůžete obejít.

Pokud si chcete zajistit klidný a ničím nerušený spánek nejen v letadle, nezapomeňte také na špunty do uší a klapky na oči.

Výhodou této deky nebo velkého šátku je, že jej můžete využít hned v několika případech. Zahřeje vás v letadle nebo během chladných nocí, poslouží na přikrytí v autobuse/hotelu nebo místo deky na pláži. Kromě toho je lehká, skladná a jednoduše přenositelná, takže se vám vleze i do malého batohu.

Znáte ten pocit, kdy máte těsně před odjezdem, ale ještě se chcete naposled vykoupat v moři, rychle osušit, hodit batoh na záda a vydat se na další cestu? My ano a právě v takovou chvíli přichází na řadu rychleschnoucí ručníky.

Nejen, že nasají mnohem více vody, ale také uschnou až 6krát rychleji než běžný ručník. Díky tomu je budete moci používat opakovaně už po pár hodinách, což se hodí hlavně v oblastech s velkou vlhkostí nebo častým deštěm. Není totiž nic horšího, než se utírat do stále mokrého ručníku každý den.

Další jejich výhodou je, že jsou velmi lehké a skladné – tedy ideální pro batůžkáře.

Během cestování často přespáváte v hostelích a sdílíte koupelnu s dalšími lidmi. V takovém případě si musíte pokaždé brát všechnu kosmetiku z pokoje do koupelny, často na něco zapomenete a vracíte se nebo toho máte zkrátka tolik, že se musíte vracet tak jak tak. Nakonec zjistíte, že v koupelně není žádný odkládací prostor a vše se vám válí po zemi.

Abyste se těmto situacím vyhli, existují kosmetické tašky se zabudovaným háčkem na pověšení. Pak už stačí vzít jen kosmetickou tašku do jedné ruky, ručník do druhé a hurá do společných sprch!

Hrníčky se nám během cestování osvědčili snad ze všeho nejvíce. Využijete je v koupelně při čištění zubů, večer si do nich namícháte drink a přes den z nich popíjíte vodu na osvěžení.

Příbor se hodí v případě, že jste se rozhodli pro venkovní (hotelový) piknik a nemáte si s čím nakrájet chleba či ovoce. A pokud si nejste jistí hygienou v místních restauracích, můžete jej použít i tam.

Pokud patříte mezi šikuly jako my a při jakémkoliv pokusu o otevření piva jinak než otvírákem kolem stříká krev, tak si jej nezapomeňte sbalit s  sebou.

Koupit si můžete i takzvanou multifunkční kreditní kartu, která v sobě kromě otvíráku skrývá například nůž, šroubovák nebo pravítko.

Gumové boty do vody nejsou nutností, ale určitě si na ně vzpomenete, až budete ve vodě hledat svou ztracenou žabku nebo ze strachu, co je pod hladinou, nevkročíte do moře. Buď to můžete risknout, a nebo si v batohu nechat více místa. Kromě toho, nikde není řečeno, že se gumové boty musí nosit jen do vody.

Tato položka je více bezpečností než praktická a určitě byste na ni neměli zapomenout. Ať už si chcete označit svého partnera nebo se snažíte vyvarovat případnému nebezpečí – pořiďte si odrazky alespoň na oblečení. V klidu tak budete moct bloudit tmou s jistotou, že vás ti blázni na cestách (a že jich v Asii je), nezajedou.

Bavlněný pytel na oblečení je skvělým pomocníkem při cestování.

Vše máte jednoduše a přehledně oddělené, špinavé prádlo se nemíchá s čistým, spodní prádlo je pohromadě a vy se tak nemusíte prohrabávat celý batohem kvůli jedněm čistým ponožkám.A pokud jste alespoň trochu zruční, můžete si ho vyrobit i sami.

I když si s sebou sbalíte prášek na praní a vše poctivě perete několikrát během cesty, nakonec vše stejně skončí v jednom batohu a řekněme si na rovinu, po čase už ani to čisté prádlo nevoní tak svěže, jak by mělo. A teď si představte, že stačí přidat jen kapičku této esence do každého prádla a opět se z vás stane čistý a hlavně voňavý člověk.

Nikdy nevíte kdy se vám na cestách něco roztrhne a vy budete potřebovat jehlu a nit. Cestovní šitíčko nezabere skoro žádné místo a často vás může zachránit.

Něco pro potěšení

Představte si, že trávíte 24/7 s jedním člověkem. I když ho můžete milovat sebevíc, po pár týdnech vám dojdou všechna témata a vy mlčky sedíte, díváte se jeden na druhého a připadáte si jako na nepovedeném rande.

Právě v takovou chvíli přichází na řadu karty, deskové hry, prostě cokoliv, co vás na několik hodin zabaví a jen tak vás to nepřestane bavit, protože vy přece chcete vyhrát!

Měli jste špatný den? Zasloužíte si panáka! Zažili jste něco neuvěřitelného? Dejte si na to panáka! Je vám špatně od žaludku? Napijte se! Seznámili jste se s novými přáteli? Připijte si s nimi!

Jednou jsem někde četla, že největší procento alkoholiků je mezi umělci a cestovateli 😀  Neboť ti mají pořád důvod k tomu se napít – i kdyby jen proto, že přežili další den.

No a v takovém případě se hodí mít u sebe placatku s něčím dobrým a silným. V popisku najdete odkaz na „likérku“ se zabudovanými panáky. Pokud vlastníte obyčejnou a všem dobře známou verzi, určitě oceníte tyto skládací panáky na cestu.

Když jsem si tuto mapu přála před pár lety k vánocům, objevili jsme pouze jednu variantu. V dnešní době už existuje několik různých barevných provedení.

Kromě map světa seženete také jednotlivé kontinenty, země, cestovní deníky se stíracími mapami, apod.

Moje mapa na mě čeká doma, zatím v původním balení a já se pokaždé těším, až si setřu další zemi a jednou si snad celou barevnou mapu pověsím ve svém bytě spolu se všemi nasbíranými pohledy.

Pokud si i vy rádi připomínáte své cesty podobným způsobem, určitě si ji přidejte na seznam.

Darujte sami sobě nebo svým přátelům tričko, které je vystihuje. Zůstane jim po vás pěkná vzpomínka a zároveň praktický i stylový kousek v šatníku. Jen bych na vašem místě vybírala jinou barvu než bílou. Na cestách totiž nezůstane nic dlouho bílé.

Travel Bibli jsem objevila teprve nedávno a hned mi bylo jasné, že bude skvělým dárkem pro každého, kdo rád cestuje, ať už dlouhodobě nebo jen rekreačně. Poradí vám, jak sehnat levné letenky, jaké si vyřídit pojištění, jak na cestách hospodařit s penězi a jak přežít jen s jedním batohem.

Seznam oblečení

Na závěr ještě seznam oblečení. V tomto případě se mým heslem stalo čím méně, tím lépe, protože s každým dalším kilometrem se můj batoh stává těžším a moje záda pláčou.

Snažte se proto balit s rozumem, vybírejte takové oblečení, které lze snadno kombinovat, je praktické, kvalitní a vy se v něm budete cítit pohodlně.

Nezapomínejte na to, že vše můžete přeprat a nebo dokoupit na místě.

  • trička bez rukávu, s krátkým/dlouhým rukávem – já si většinou balím kolem 7 až 14 triček a snažím se vybírat takové, které můžu nosit ke všemu ostatnímu,
  • kvalitní spodní vrstva – termo/funkční tričko a legíny,
  • fleecová mikina s kapucí nebo svetr (případně obojí) – tady záleží na tom, jaká je vaše cílová destinace, vždy si ovšem zabalte alespoň jednu mikinu pro případ nouze,
  • nepromokavá bunda,
  • košile – dá se zavázat kolem pasu a při chladných večerech vás příjemně zahřeje,
  • kraťasy – za mě alespoň troje: jedny riflové a dvoje plátěné,
  • třičtvrteční kalhoty,
  • dlouhé plátěné kalhoty – na cestování, do letadla nebo na chladné večery tak, abyste se cítili pohodlně,
  • nepromokavé kalhoty,
  • plavky – těch nikdy není dost,
  • spodní prádlo, ponožky – já obvykle balím spodní prádlo na týden a pak jej peru,
  • šaty/sukně – protože občas chceme my ženy vypadat i na cestách přitažlivě,
  • jeden slušný outfit do společnosti – pro případ, že byste šli na lepší večeři nebo jen chtěli vypadat dobře,
  • pyžamo – někdo ho považuje za zbytečné, já se bez něj na cestách neobejdu, většinou volím obyčejné tílko a kraťasy/legíny, ve kterých můžu přinejhorším i ven,
  • tenisky, trekové boty,
  • žabky/sandály – na denní nošení, na pláž a do města,
  • boty do vody,
  • klobouk/kšiltovka,
  • sluneční brýle,
  • pláštěnka,
  • velký šátek nebo deku.

Nechystáte-li se zrovna do teplých krajin nezapomeňte si přibalit víc teplého oblečení, termo tričko a legíny, rukavice a čepici, velkou teplou šálu, pohodlné zateplené boty a cokoliv dalšího co vás zahřeje a udrží v teple po celý den.

Doufám, že jsem tímto článkem zodpověděla vaše případné otázky ohledně toho, co je třeba sbalit na dlouhé cesty a v příštím článku se už rozpovídám o samotném cestování a našich zážitcích z poslední dovolené.

Pokud vy sami znáte nějakou osvědčenou vychytávku na cesty, která tady chybí, budu ráda, když se o ni se mnou podělíte v komentářích.

BB

Normální

10 komentářů: „Co si sbalit na cesty

  1. Pingback: Filipíny: Příručka pro cestovatele | beabruska

  2. Pingback: Co si sbalit na Nový Zéland | beabruska

Napsat komentář