Nový Zéland: TOP místa na Jižním ostrově

Christchurch

Botanic Garden, Rapaki Track

Christchurch zasáhlo v roce 2011 silné zemětřesení a zanechalo po sobě obrovské škody. Během našeho pobytu tady bylo úžasné sledovat, kolik práce a úsilí vkládají místní do obnovy města. Centrum je pořád plné napůl rozbořených domů a uzavřených cest. Zároveň je tady spousta nových moderních staveb a developerských projektů. Na první pohled může působit město špinavě a depresivně. Na druhou stranu na vás z ulic dýchne atmosféra hipsterských kaváren, barů a stánků vybudovaných v ruinách města.

CAMERA

CAMERA

CAMERA

V Christchurch je mimo jiné nádherná botanická zahrada, ve které snadno ztratíte pojem o čase.

IMG_1406

IMG_0075

IMG_1372

IMG_1394

Asi největším překvapením byl pro nás Rapaki Track. Dvouhodinový trek, na jehož konci vás čeká dechberoucí výhled na ostrůvek uprostřed jezera, jenž obklopují hory a skály. Obětujte těch několik dalších kroků a vylezte až na vrchol Mt. Vernon, jenž je zároveň nejvyšším bodem v okolí.

IMG_0076

CAMERA

O takovém výhledu jsem snila už dlouho. Ještě než jsme odjeli na Nový Zéland jsem si představovala, jak budeme chodit celé dny po horách a stezkách. S úžasem jsem obdivovala všechny instagramové fotky průzračně modrých jezer, do nebe sahajících hor a zelených luk. Nemohla jsem se dočkat, až to všechno uvidím na vlastní oči. Nikdy by mě nenapadlo, že se mi to přání splní hned během prvního týdne a jen pár kilometrů od Christchurch.

Ubytování

Airbnb u Winnie a jejího manžela bylo v té době nejlevnější ubytování na Airbnb. Jejich dům je vzdálený od centra asi 45 minut chůze. Výhodou je, že vám Winnie s radostí zapůjčí kolo i přilbu. Díky tomu se můžete po Christchurch pohybovat zadarmo kdykoliv se vám zachce. Za půjčení kola zaplatíte depozit $100, který vám na konci pobytu vrátí zpět.  

Arthur’s Pass

Castle Hill, Wamakariri River

Národní park Arthur’s Pass leží mezi Christchurch a západním pobřežím. Za pěkného počasí se můžete těšit na jednu z nejkrásnějších cest na jižním ostrově. Pokud budete mít štěstí sedět na sedadle spolujezdce, užijete si během cesty nádherné výhledy na dechberoucí přírodu. Pro řidiče to bude první a určitě ne poslední zkušenost s klikatými a úzkými cestami, u kterých se občas pěkně zapotíte.

IMG_1575

Po cestě doporučuji zastavit u Wamakariri River. Zaparkujte u jednoho z mostů nebo si udělejte malý piknik u břehu. Tuto zvláštně modrou řeku můžete spatřit i z letadla. Z blízka je ale ještě kouzelnější.

IMG_1486

IMG_1681

Mým nejoblíbenějším místem v Arthur’s Pass je Castle Hill. Vyhraďte si ve vašem programu alespoň 2 hodiny, zastavte na nejbližším parkovišti a projděte se po okolí. Vyjděte až na vrchol, vyšplhejte na jeden z kamenů a užijte si ten nádherný výhled.

IMG_1515

IMG_1503

Další místa k navštívení
  • městečko Springfield,
  • Arthur’s Pass Village – vesnička, v jejímž okolí najdete spoustu kratších i delších treků,
  • vodopády Devils Punchbowl – asi hodinová procházka k nejdelšímu vodopádů na Novém Zélandu,
  • Aicken Track – poměrně náročný trek na jehož konci vás ovšem čeká zasloužený výhled na celou vesničku a okolní hory.

IMG_1616

IMG_1645

IMG_1600

IMG_1640

Ubytování

Free kemp u Lake Pearson

Free kemp u Lake Pearson

Naše první noc v kempu u jezera Pearson byla jednou z těch, na které nikdy nezapomenu. Poprvé jsme spali v našem autíčku, vařili na plynovém vařiči, oplachovali se v jezeře a na záchod chodili do nejbližší kadibudky.

IMG_1555

IMG_1537

Slibuji vám, že si i vy zamilujete kemp na první pohled. Za hezkého počasí můžete pozorovat noční oblohu plnou světýlek, jenž září tak jasně, až vám to vyrazí dech.

Čím dříve přijedete do kempu, tím spíš zaparkujete na pěkném místě. Nejlépe hned u jezera s výhledem na okolní hory.

Hokitika Gorge

Městečko Hokitika proslavila Zlatá horečka. Kolem roku 1864 byste na hlavní ulici našli 40 hotelů a stovky lodí převážejících imigranty z celého světa. Cílem všech bylo najít zlato a zbohatnout. V dnešní době žije město z turismu a různých akcí. Na první pohled se zde zastavil čas.

IMG_3848

IMG_3852

IMG_3866

 

Nejznámějším a nejvíce navštěvovaným místem v okolí je Hokitika Gorge. Od města vzdálená 33 km. Těšit se můžete na modro zelenou řeku obklopenou obrovskými bílými kameny a zelenkavými stromy. Tohle místo vypadá kouzelně za každého počasí. K řece vede krátká, asi půlhodinová, stezka.

CAMERA

IMG_3889

Další místa k vidění
  • Sunset Point a pláž v Hokitika,
  • Dorothy Falls,
  • Tunnel Terrace Walk,
  • Rimu Lookout, …
Ubytování

Parkoviště Royal Mail Hotel

Asi 10 minut autem od centra Hokitika, ve vesničce Rimu, je malý hotel s hospodou. Majitelé předělali parkoviště na malý kemp pro karavany a auta. Za osobu zaplatíte $5.

Pancakes Rocks a Blowholes

Cesta do Punakaiki Village patří mezi ty, které si chcete zapamatovat. Podle LonelyPlanet se jedná o jednu z nejhezčích pobřežních cest vůbec. Jedinou nevýhodou na západním pobřeží je nestabilní počasí. Často tady prší a fouká silný vítr. Vysvitne-li vám sluníčko, slibuji, že se budete mít na co dívat a taky co fotit.

Punakaiki je známé pro své palačinkové skály neboli Pancakes Rocks. Ty patří mezi hlavní novozélandské atrakce. Zastavují zde téměř všechny autobusy, takže se připravte na davy nadšených turistů. Co mě ovšem mile překvapilo, byl vstup zdarma.

Pancakes Rocks jsou neuvěřitelným přírodním úkazem. Budete-li mít cestu kolem, určitě se tady zastavte.

CAMERA

IMG_1735

IMG_1741

IMG_1745

Další místa k navštívení
  • Vodopády Coal Creek Falls,
  • Pororairi River Track – tříhodinový trek džunglí,
  • Truman Track – 45minutová procházka na krásnou opuštěnou pláž,
  • Punakaiki Cavern – malá jeskyně,
  • Seal Colony – vyhlídka na tuleně ve volné přírodě.

IMG_1808

IMG_1763

IMG_1769

IMG_1780

IMG_1714

Ubytování

Punakaiki Beach Camp

Nádherný kemp z jedné části lemován řekou a z druhé dlouhou písečnou pláží.

Za noc v kempu zaplatíte $17 na osobu (bez připojení k elektřině) nebo $20 (s elektřinou).

Kemp má vše, co si můžete přát – sprchy, obrovskou kuchyň se základním kuchyňským vybavením (lednička, mikrovlnka, varná konvice, toastovač, venkovní plynový gril), společenskou místnost a venkovní stylové posezení. Dále je zde wifi (hodina zdarma, poté $5) a pračka se sušičkou.

IMG_1858

IMG_1759

IMG_1857

NP Nelson Lakes

Cupola Hut

Národní park Nelson Lakes je podobný našim českým lesům. Alespoň my si připadli jako doma na Moravě.

V parku jsou dvě velká jezera – Lake Rotoiti a Lake Rotoroa. U jezera Rotoroa jsme se bohužel zdrželi jen na pár minut. Vyhnaly nás všude přítomné a dotěrné sandflies.

Že jste o nich ještě neslyšeli? Sandflies jsou podobné našim komárům. S tím rozdílem, že jsou menší a otravnější. Utéct před nimi je téměř nemožné.

IMG_1928

V Nelson Lakes najdete spoustu jednodenních či vícedenních treků. Pokud se vydáte na vícedenní trek, můžete zaparkovat auto na parkovišti poblíž kempu.

My si vybrali 4denní túru se zastávkami v John Tait Hut, Upper Travers Hut a Cupola Hut. Většinu treku jsme šli lesem nebo po louce, chvíli po rovince a občas do kopce. Na treku se mi líbily nejvíce horské chatky. Každý večer jsme přespávali v jiné a pokaždé jsem byla nadšená z jejich umístění a okolí.

IMG_1992

IMG_2041

Naši poslední noc jsme strávili v Cupola Hut. K chatce vede boční trek dlouhý tři kilometry. Už informační cedule napoví, že se nejedná o oddychovou procházku. Podle ní trvá cesta tři hodiny.

Během těch tří hodin jsem několikrát málem vypustila duši a vyjmenovala snad všechna sprostá slova. To, co bych já přirovnala k cestě do pekla, nás ovšem dovedlo do ráje. Tím rájem byla malá chaloupka pro osm lidí s venkovním posezením. Nejlepší na tom všem byl výhled na zasněžené vrcholky hor, jenž jsme měli na dosah ruky. Za chatkou byla louka s 360° výhledem na celé okolí.

IMG_2153

Do chatky jsme dorazili během odpoledne a až do večera zde byli sami. Jelikož svítilo sluníčko, vytáhli jsme matrace a zbytek dne se jen váleli. Už dlouho jsem se nikde necítila tak dobře jako právě tady. Cupola Hut se mi tak zapsalo do paměti jako jedno z nejkouzelnějších a nejkrásnějších míst na Novém Zélandu.

IMG_2124

Nepsané pravidlo v chatkách – lidé zalézají do postele už mezi 20:00 a 21:00 a ráno vstávají mezi 6:00 a 7:00. Čím dříve do chatky dojdete, tím máte větší šanci získat volnou postel.

Více informací o ubytování v chatkách najdete v předchozím článku.

Zbytek treku byl dost průměrný a já vlastně ani nevím, zda bych jej doporučila nebo ne.

IMG_2155

IMG_2032

IMG_1979-01

IMG_2052

IMG_2135

Další možné treky
  • Angelus Hut Tracks – dost populární, ubytování je třeba rezervovat dopředu,
  • oblíbený trek přes Travers Saddle až k Blue Lakes.
Ubytování

West Bay Campsite ($13 na osobu) a Kerr Bay Campsite ($18 na osobu)

Oba kempy se nachází kousek od města St. Arnaud. Kempy jsou pod správou DOC. Rezervace je možná online nebo v informačním centru. V kempu je studená sprcha, splachovací záchod a uzavřená kuchyně.

Marlborough

Blenheim, Picton, Havelock

Oblast Marlborough zná každý milovník vína. Jedná se o nejznámější vinařskou oblast na Novém Zélandu. Z Marlborough pochází více jak 75 % celkové produkce novozélandského vína. Najdete tady přes 150 vinic, jenž zabírají necelých 25 000 hektarů. Nejznámější odrůdou je Sauvignon Blanc.

IMG_2158

Ve městě najdete hned několik organizovaných túr, jenž vás provedou místními vinicemi a zprostředkují ochutnávku vín. Vinice můžete projet autem, na kole nebo projít pěšky.

Cena za túr se pohybuje od $50-60.

IMG_2151

IMG_20170906_175830

O návštěvě Marlborough jsem snila už od té doby, co jsem poprvé ochutnala jejich Sauvignon Blanc. Jelikož jsme se chtěli udržet v našem rozpočtu, udělali jsme si svou vlastní ochutnávku vín. V obchodě jsme nakoupili několik láhví z lokálních vinic, spoustu jídla a užili si příjemný večer, jehož konec si ani jeden z nás moc nepamatuje.

Ubytování

Spring Creek Holiday Park

Kemp je vzdálený 10 km od centra Blenheim, kde najdete všechny obchody, restaurace a informační centrum. Za noc v kempu zaplatíte $14 za osobu (bez elektřiny) nebo $15 (s elektřinou). V kempu je teplá sprcha ($1/6 minut), pračka ($2), sušička ($4) a kuchyň s příslušenstvím. Dokonce je tady také nafukovací bazén a dětské hřiště.

V kempu žije spousta lidí dlouhodobě nebo dokonce na trvalo. Pracují na vinicích a bydlí ve stanech, obytných autech či karavanech. Zůstáváte-li v kempu déle, zaplatíte za týden pouhých $80.

Queen Charlotte Sound

Queen Charlotte Sound je skvělým místem pro několikadenní trek. Přejete-li si jít celý trek od začátku až do konce, musíte si jej dopředu zarezervovat v informačním centru.

Na začátek treku, jímž je Ship Cove, se dostanete pouze lodí. My si vybrali společnost Cougar Line. Za $105 na osobu nás dovezli z Pictonu do Ship Cove. Během treku přepravovali naše krosny z kempu do kempu a na konci nás dovezli zpět do Pictonu. Kromě přepravy jsme museli zaplatit turistický pas za $18 a ubytování v jednotlivých kempech.

IMG_2177-01

Samotný trek je dlouhý 71 km.

První den jsme šli zhruba 15 km a cesta nám zabrala 4 hodiny. Kempovali jsme v Miners Camp za $10 na osobu. V kempu je kadibudka, pitná voda a malý přístřešek.

IMG_2185

Druhý den jsme nachodili 20 km. Povedlo se nám to za necelých 6 hodin. Noc jsme strávili v kempu Bay of Many Coves za $6 na osobu. Ve svém bucket listu jsem měla už dlouho “kempování na neobvyklém místě”. Díky Bay of Many Coves a jejímu nádhernému výhledu si můžu tuto položku konečně odškrtnout.

IMG_2225-01

Třetí den jsme ušli dalších 15 km a poslední noc strávili v kempu Cowshed Bay ($13 za osobu). Hned u kempu je jezero a spousta místa k postavení stanu. Kromě toho tady najdete přístřešek a splachovací záchod. Čtvrtý den nám zbývalo do cíle, jímž bylo město Anakuwa, 21 km. Ráno jsme si přivstali a celou cestu si tak užili bez zbytečného spěchu. Poslední loď do Pictonu odjíždí z Anakuwy v 15:30.

IMG_2315-01

Do Anakuwy můžete dojet autem nebo lodí. Krásu Queen Charlotte Sound tak můžete obdivovat i v rámci jednodenního výletu.

Já osobně jsem ráda, že jsme jej prošli celý. Během těch čtyř dní jsme si užili spoustu zábavy a nádherných výhledů na Queen Charlotte Sound, poznali spoustu zajímavých lidí, nachodili desítky kilometrů a několikrát překonali sami sebe.

IMG_2271

Ubytování v okolí Pictonu

Free kemp Collins Memorial Reserve

Kemp připomíná malé parkovistě s 12 parkovacími místy, suchým záchodem a malým přístřeškem. Přesto je dost populární a bývá často plný už v odpoledních hodinách (hlavně v sezóně). Lidé zde přespávají po nebo před cestou trajektem. Terminál je od kempu vzdálený pouhých 10 minut autem.

Havelock Holiday Park

Krásný kemp za $30 za auto. Je tady dostatek místa k zaparkování, velká kuchyň s veškerým vybavením a grilem, koupelna s teplou sprchou ($1/8minut), fénem, pračkou a sušičkou. Havelock jako takový je kouzelné malé městečko podobající se těm z westernových filmů.

Rabbit Island

Rabbit Island se nachází 30 minut autem od Richmondu. Upřímně nevím, podle čeho získal ostrov název Rabbit, neboť my žádné králíky neobjevili. Tak jak tak jsme si ostrov zamilovali a strávili zde téměř celý den.

Rabbit Island je ideální pro ty, co hledají klidné místo v přírodě. Park je oblíbeným cílem všech, kteří si chtějí užít příjemné odpoledne se svými přáteli či rodinou. Můžete se procházet po pláži, válet na louce a číst si, hrát fotbal, frisbee, cokoliv, na co budete mít zrovna náladu.

Na ostrově je hned několik venkovních grilů.. Nakupte v blízkém supermarketu a vyrazte na piknik!

IMG_3906

NP Abel Tasman

Marahau, Bark Bay Track, Cleopatra Pools

Město Marahau je bránou do Národního parku Abel Tasman a také výchozím bodem pro Abel Tasman Track. Kromě kempů, kajakových společností, jedné kavárny a obchodu, který slouží zároveň jako informační centrum, tady nic není. V centru vám rádi pomohou s naplánováním výletu a zarezervováním vodního taxi.

IMG_3964

Abel Tasman Track je dlouhý přes 50 km a dá se ujít za 3-4 dny. Z Marahau vede trek přes Awaroa až do Wainui. Podle mnohých se jedná o jeden z nejkrásnějších treků na Novém Zélandu.

IMG_4009

My se kvůli špatné předpovědi počasí rozhodli jen pro jednodenní výlet. V Marahau jsme nastoupili na vodní taxi a nechali se dovést na Bark Bay. Cesta lodí trvala necelou hodinku a stála každého $40. Po cestě jsme zastavili u Split Apple Rock a Adele Island, kde jsme pozorovali rodinku lachtanů s malými mláďaty.

IMG_3988

Celý trek nám zabral asi osm hodin a musím říct, že bylo opravdu na co koukat. Kromě několika zastávek na plážích, jsme se prošli také ke Cleopatra Pools – přírodním malým bazénkům.

IMG_4005

IMG_4021

IMG_4016

IMG_4012

IMG_3928

IMG_3921

Abel Tasman Track jsme si opravdu užili, i když jen na jeden den.

Ubytování

Richmond Queen Street Holiday

Nádherně zařízený kemp za $36 pro dva. V kempu je kromě dostatku místa také vybavená kuchyń s nádobím, gril, sprchy ($1/4 minuty), free wifi, obývací pokoj s televizí, pračka ($4/40 minut) a sušička ($4/45 minut).

IMG_3917

Marahau Old MacDonald Farm

Taky jste si po přečtení názvu kempu začali zpívat? Věřím, že všichni známe tu chytlavou melodii “ijaijajooou”. Já si ji prozpěvovala během celého pobytu tady. U Old MacDonalda se můžete ubytovat za $17 na osobu. Kemp je obrovský s dostatkem místa pro auto i stan. Téměř všude najdete dřevěné stoly s lavičkami. Kromě toho jsou tady sprchy zdarma, pěkná koupelna a venkovní kuchyň s grilem.

IMG_3984

IMG_3842

Rai Valley Free Camp

Kemp je ideální pro ty, co se chystají trajektem na severní ostrov. Do Pictonu dojedete za hodinu (62 km).

Lake Tekapo

Jezero Tekapo patří mezi místa, která byste neměli během návštěvy Nového Zélandu vynechat. Ví to všichni a proto je tady plno lidí. Není se ale čemu divit. Neznám nikoho kdo by si nechal ujít tak tyrkysově modrou hladinu.

CAMERA

V okolí jezera je hned několik stezek. Tou nejznámější je výstup k observatoři, ze které je nádherný výhled na celé jezero. Cesta nahoru trvá asi půl hodinky. Chcete-li si procházku prodloužit, můžete se napojit na Mount John Walkway a na vrcholu si udělat malé kolečko.

CAMERA

CAMERA

IMG_2443

IMG_2442

Jak už jsem zmínila Tekapo je přeplněné turisty. Pokud chcete v klidu obdivovat krásu jezera, doporučuji vám popojít o něco dál od centra a najít si opuštěné místečko na břehu jezera.

IMG_2504

Další místa k vidění
  • Church of the Good Shepherd – starý kostel v centru města,
  • Peninsula Walkaway – další trek z výhledem na jezero.

IMG_2556

IMG_2562

Ubytování

Kemp Alexandria

Za noc v kempu jsme zaplatili $5 na osobu, což je ve srovnání s kempy v centru města téměř zadarmo. Kempem protéká řeka a společnost vám dělají všude přítomné kačenky. Kromě toho je zde přístřešek a suchý záchod.

IMG_2525

IMG_2509

Lake Pukaki

Stejně jako jezero Tekapo i Pukaki je výjimečné svou blankytně modrou barvou. Jezera jsou od sebe vzdálená asi 50 km.

CAMERA

IMG_2575

Po cestě najdete hned několik vyhlídek, které nabízí úžasné výhledy a příležitosti k focení. Já si zamilovala Mt. Cook Lookout. Jak už napovídá název, z této vyhlídky můžete pozorovat jezero v pozadí s největší horou Nového Zélandu – Mount Cook. Že se jedná o oblíbené místo k focení poznáte podle plného parkoviště a desítek pózujících turistů.

IMG_2666

IMG_2658

IMG_2579

Zdržíte-li se déle, turisté po chvíli odjedou a vy si můžete užívat nádherný výhled stejně jako my. Na vyhlídce jsme si udělali malý piknik a odjížděli až při západu slunce. Celé nám to přišlo až moc krásné na to, aby to byla pravda. Jako kdyby někdo použil veškerou svou fantazii a přesunul ji na plátno.

CAMERA

IMG_2583

Druhý den jsme se zde vrátili znovu. Oproti předešlému dni byly všechny vrcholky hor pokryté čerstvým sněhem. V půlce léta dost nečekané, ale krásné překvapení.

CAMERA

Ubytování

Free kemp Lake Poaka Amenity Area

Obrovský kemp vzdálený od Mt Cook Lookoutu asi 4 km. Zaparkujete-li na levé straně kempu budete mít nádherný výhled na hory přímo z vašeho auta nebo stanu.

Lavender Farm

Jedete-li po dálnici 80 směrem k Mt. Cook Village nenechte si ujít tuto malou levandulovou farmu. Vstup do ní je zdarma.

IMG_2679

Návštěvou levandulových polí se mi splnil další sen. Několik minut jsme se procházeli kolem dokola a obdivovali jednotlivé záhonky plné fialkových květů. Té úžasné vůně, kterou bych nejraději provoněla celý svůj byt, jsem se nemohla nabažit. Byla všude a já si ji chtěla uchovat. Nebýt našeho nízkého rozpočtu vykoupila bych celý jejich krámek s olejíčky, krémy, vůněmi a dalšími suvenýry. Takhle jsem si alespoň posbírala pár kvítků (pšt!) a po zbytek dne je nosila po kapsách.

Mt. Cook

Hooker Valley, Kea Point, Sealy Tarns, Tasman Glacier

Budu se zase opakovat, ale dálnice 80 vedoucí k Mt. Cook patří mezi ty nejkrásnější na Novém Zélandu. Zatím to vypadá, že jsou všechny cesty na Novém Zélandu ty nejkrásnější viďte? Jak ale sami zjistíte – ve většině případů je opravdu na co koukat.

Jedny z nejpopulárnějších fotografií Nového Zélandu jsou právě ty z dálnice 80 v pozadí s Mt. Cook.

IMG_2693

V okolí Mt. Cook najdete několik treků a já doporučuji projít je všechny.

Nejznámější je Hooker Valley. Tato stezka začíná na parkovišti u kempu a zavede vás nejblíže k Mount Cook. Cesta tam a zpět se dá stihnou za tři hodiny. Pokud ale stejně jako já zastavujete na každém metru kvůli focení, může se vám výlet protáhnout až na 4,5 hodiny.

CAMERA

IMG_2726

CAMERA

IMG_2707

IMG_2701

IMG_2713

IMG_2695

IMG_2745

Z fotek můžete vidět, že je opravdu na co koukat – Mueller Glacier a Hooker Glacier, jejich jezera s plovoucími ledovci, zasněžený Mt. Cook obklopený dalšími horami, Hooker řeka nevšední barvy a několik mostů spojujících krajinu, tak odlišnou od všeho, co jste doposud viděli.

CAMERA

Jednou z kratších procházek je Kea Point. Stezka vede přímo z kempu White Horse Hill Campsite. Samotná cesta trvá zhruba půl hodiny. Na jejím konci vás čeká krásný výhled na Mueller Glacier jezero, Mount Sefton, The Footstool, Hooker valley a Mount Cook.

CAMERA

CAMERA

CAMERA

Další zajímavý výlet je na Sealy Tarns. Brožurka upozorňuje, že se jedná o dost strmý trek. Tím strmým jsou ve skutečnosti myšleny stovky schodů. Na vrcholu se můžete těšit na panorama celého Hooker Valley společně s Mt. Cook a dalšími horami.

IMG_2768

IMG_2784

Od Sealy Tarns vede další, asi dvouhodinová vysokohorská stezka k Mueller Hut. Pokud se rozhodnete pro tento trek, buďte opatrní a na cestu se vybavte teplým oblečením. Můj přítel se na vlastní kůži přesvědčil, že i během léta může být cesta pokrytá sněhem a ledem. Při výšlapu vás čekají nádherné výhledy na Mueller Glacier. Ubytování v Mueller Hut je třeba zarezervovat dopředu.

Jedním z posledních treků, který stojí v tomto okolí za zmínku je Blue Lakes a Tasman Glacier. Jedná se o krátkou a nenáročnou procházku k nejdelšímu ledovci na Novém Zélandu. Stejně jako u předchozích jezer i tady můžete spatřit na hladině plovoucí ledovce.

CAMERA

IMG_2823

Okolí Mount Cook je úžasným důkazem toho, jak je novozélandská příroda odlišná a nádherná. Přenesete-li se přes stovky turistů, je Mt. Cook jedním z nejkrásnějších míst na Novém Zélandu. Být vámi, zdržím se tady alespoň dva dny. Většina treků je nenáročných a krátkých, takže pokud chcete, stihnete toho za jeden den opravdu hodně.

Ubytování

White Horse Hill Campsite

White Horse Hill kemp připomíná velké parkoviště se záchody, přístřeškem a odpadkovými koši. Během hlavní sezóny bývá většinou zaplněný campervany, takže pokud si chcete zabrat dobré místo, přijeďte co nejdříve. Okolí Mt. Cook je mezi turisty velmi oblíbené, o čemž vypovídají i ceny. Za noc v kempu zaplatíte $13 za osobu.

Lake Wanaka

Od té doby, co jsem začala na instagramu sledovat novozélandské profily jsem se zamilovala do výhledu z Roys Peak. Nemohla jsem se dočkat, až jej i já spatřím na vlastní oči.

CAMERA

Trek na Roys Peak trvá 5 hodin (tam i zpět). V příručkách se o něm říká – “hard but worth it” a já s tím nemůžu než souhlasit. Díky výšce 1 300 m se jedná o dost strmý a pro mnohé náročný trek. Pokud vám ovšem vyjde počasí můžete se těšit na zasloužený panoramatický výhled na jezero Wanaka, okolní hory a Mount Aspiring.

Za sebe můžu říct, že samotný výhled předčil všechna má očekávání a nebýt silného větru seděla bych tam do teď.

IMG_2854

IMG_2857

IMG_2909

IMG_2852

U většiny novozélandských treků byste měli být připraveni na rychlou změnu počasí. Mějte proto u sebe vždy teplé, větruvzdorné a nepromokové oblečení, vhodnou obuv a zároveň i opalovací krém a sluneční brýle.

Město Wanaka je plné barů a restaurací. Najdete zde také několik outdoorových obchodů a velký supermarket. Kromě toho můžete ve Wanace vyzkoušet některou z adrenalinových atrakcí. Populární je skok padákem, jízda na raftu nebo kánoi, windsurfing a mnoho dalších.

Další místa k vidění
  • Wanaka Tree – proč a jak se stal tento opuštěný strom v jezeře tak oblíbeným a všemi navštěvovaným místem je pro mě záhadou. Denně zde přijíždí desítky fotografů snažících se zachytit perfektní fotku, odlišnou od těch ostatních, kterých je plný internet;
  • Mt. Iron – dvouhodinový nenáročný trek s výhledy na jezero. Ideální pro rodiny s dětmi.

IMG_3684

IMG_3676

IMG_3767

IMG_3708

IMG_3656

Ubytování

Albert Town Campground

Malá vesnička Albert Town je vzdálená od Wanaky asi 2 km. Za noc zaplatíte $10 na osobu, což je o polovinu méně než za kempy v centru Wanaky. Kemp je obrovský, takže máte dostatek prostoru i soukromí. Kromě toho jsou zde záchody, odpadkové koše a pitná voda.

Lakeview Holiday Park

Prázdninový kemp v centru Wanaky za $20 na osobu. Kemp nabízí skvělé prostředí, dostatek místa k parkování, neomezenou teplou sprchu, gril ($1), kuchyň s veškerým vybavením, společné prostory, pračku ($3/20 minut) a sušičku ($3/40 minut). Za pár minut dojdete do centra a supermarketu New World. Hned vedle je pláž s venkovním grilem a již zmíněný Wanaka Tree.

Veřejnosti přístupné grily jsme si na Novém Zélandu doslova zamilovali. Většinou se nachází na nádherných místech, což vám dává možnost užít si skvělé odpoledne a udělat si například vlastní burgery i mimo kemp.

IMG_3701

Queenstown

Skyline Gondola, Queenstown Hill, Ben Lomond, Twelve Mile Walking Track

Samotná cesta do Queenstown je úžasným zážitkem. Slabší povahy, jako já, budou ale potřebovat prášek proti nevolnostem.

IMG_3039

CAMERA

CAMERA

Slibuji vám ale, že jakmile dojedete na vyhlídku, kde se před vámi otevře výhled na celé město a jeho okolí, okamžitě zapomenete na předešlé serpentýny a žaludek na vodě.

IMG_2918

Queenstown je zcela odlišný od všech ostatních měst. Během prvního dne jsme naprosto propadli jeho kouzlu. Zamilovali jsme si atmosféru města, uličky, hipster kavárničky a hlavně okolní přírodu. Město je opravdu krásné, jen bohužel přeplněné turisty a těmi, co si Queenstown vybrali za svůj dočasný domov. Na jednu stranu to dodává městu správnou atmosféru. Problém ovšem nastává v situaci, kdy chcete zaparkovat nebo projet městem, což je bez kolon téměř nemožné.

IMG_2970

IMG_3098

IMG_2964

IMG_2945

IMG_3015

Queenstown je plný turistických atrakcí. V centru najdete na jedné ulici několik desítek agentur nabízejících skok padákem, jízdu na raftu, bungeejumping a další zážitky o kterých se vám nikdy ani nesnilo. Jedinou nevýhodou je, že jsou všechny dost předražené.

Cestujete-li s nízkým rozpočtem, projděte se zahradami plnými květin a udělejte si malý piknik. Zahrajte si frisbee golf, zajděte na slavný Ferburger (je opravdu vynikající a klidně se z něj najíte i dva), jako dezert si dejte zmrzlinový shake v Cookie Time a jakmile si užijete města, vydejte se na jeden z okolních treků.

IMG_2933

IMG_2937

IMG_3046

IMG_2959

IMG_2965

IMG_2974

IMG_3175

IMG_3050

Kousek od centra se nachází Skyline Gondola. Pokud chcete jet nahoru lanovkou, za jednu jízdu zaplatíte $21. Zpáteční stojí $33. Chcete-li ušetřit a trošku protáhnout svaly cesta pěšky zabere asi hodinu.

IMG_3045

IMG_2992

Nahoře si kromě výhledu můžete užít také projížďku na bobech (luge). Za dvě jízdy zaplatíte $22.

CAMERA

IMG_3001

Mým oblíbeným trekem je ten na Queenstown Hill. Po strmé cestě vás na vrcholu čeká zasloužený výhled na celé okolí Queenstown. Uvidíte pohoří The Remarkables, Cecil Peak, jezero Wakatipu a řeku Kawarau.

IMG_3071

IMG_3066

IMG_3082

CAMERA

IMG_3073

IMG_3039

Máte-li čas a energii můžete se vydat na celodenní výlet na Ben Lomond Summit (6 až 8 hodin).

Ubytování

Moke Lake Campsite

Za noc zaplatíte $13 na osobu. Do kempu vede dlouhá štěrková cesta. Všude kolem jsou hory a louky plné ovcí, krav a zajíčků. V kempu je dostatek místa k zaparkování, suchý záchod, přístřešek na vaření a kohoutek s vodou.

Přímo z kempu vede nenáročná, asi dvouhodinová stezka kolem jezera Moke.

Twelve Mile Delta Campsite

Stejně jako v Moke Lake Campsite i tady zaplatíte za noc $13 na osobu. Výhodou je, že do kempu vede mnohem přístupnější cesta. Jedná se o dost populární kemp hlavně během sezóny. Chcete-li mít jistotu, že zaparkujete, doporučuji přijet v odpoledních hodinách.  

Kemp se nachází v krásném prostředí u jezera. V okolí je hned několik treků. Tím nejznámějším je Twelve Mile Walking Track.

Tip pro fanoušky Pána Prstenů – právě zde se natáčela scéna, kdy Frodo, Sam a Glum nejprve vaří Glumem chycené králíky a poté sledují Oliphanty, Na závěr jsou chyceni Faramirovými muži. (odkaz)

Glenorchy

Lagoon Walk, Paradise Village, Lord of the Rings Scenery Road

Z Queenstown je to do Glenorchy asi 60 km. Glenorchy je malinké město, v jehož okolí se nachází spoustu krásných treků.

Jedním z nich je dvouhodinový trek kolem jezera Sylvan. Cesta vede lesem až k jezeru. My jsme měli bohužel smůlu a celý pobyt v Glenorchy nám pršelo. Kvůli tomu jsme si neužili jeho krásu tak, jak jsme předpokládali. Na trecích i v kempu jsme místo zasněžených hor viděli jen mlhu.

Další krátkou stezkou v centru Glenorchy je Glenorchy Walkway spojená s Lagoon Walk. Jedná se o nenáročnou procházku přes mokřady, ideální nejen pro rodiny s dětmi.

IMG_3160

IMG_3167

IMG_3165

Asi nejznámějším místem vzdáleným jen pár kilometrů od Glenorchy je malá vesnička Paradise, která je další filmovou lokalitou Pána Prstenů. Natáčelo se zde hned několik scén nejen z Pána Prstenů, ale také Hobita. Tou nejznámější je asi Železný pás a Sarumanova věž.

IMG_3113

Bohužel cesta do Paradise už tak parádní není – jen štěrk a plno děr. Oproti ní jsou i naše české dálnice procházka růžovým sadem. Během naší první návštěvy bylo celé okolí zahaleno do bíla, tudíž jsme z projížďky moc neměli. Protože jsem se nedokázala smířit s tím, že neuvidím ta známá panoramata, vrátili jsme se zde druhý den znovu. Naše autíčko mě za to muselo nenávidět, ale tentokrát jsme měli štěstí. Obloha se na chvíli roztrhala a my tak mohli zapojit naši fantazii a na chvíli se přenést do děje Pána Prstenů. Třešničkou na dortu byly všude se pasoucí krávy, které nám dělaly společnost po celou cestu.

IMG_3118

IMG_3102

IMG_3120

IMG_3106

IMG_3105

Ubytování

Mrs Wolly‘ Camp

Na Novém Zélandu jsme spali ve spoustě dobrých, ale i horších kempech. Mrs Wolly‘ Camp patří rozhodně mezi jeden z nejlepších. Za noc pro dva zaplatíte $30.

Kemp je umístěn v nádherném prostředí obklopeném horami a loukami. Najdete tady vše, co potřebujete – gril, plně vybavenou kuchyň s nádobím, venkovní posezení, wifi, pračku, sušičku a teplou sprchu za $2/7 minut. K tomu všemu má kemp krásný a originální design. Milovníci hipster kaváren a ubytování by si jej zamilovali na první pohled.

CAMERA

Milford Sound

Fiordlands, Key Summit, Gertrude Saddle

Milford Sound se nachází v Národním parku Fiordlands. Kromě fjordů tady najdete spoustu jezer, vodopádů a hor.

IMG_3639

Tato oblast je ideálním místem k trekování. Kromě krátkých stezek se můžete vydat na celodenní i vícedenní treky. Mezi ty nejznámější patří Great Walks – Milford Track, Routerburn Track, Kepler Track a další. Pokud byste rádi podnikli jeden z Great Walks během hlavní sezóny, je třeba si zarezervovat místo v chatkách nejlépe s ročním předstihem.

Dáváte-li přednost jednodenním trekům doporučuji Key Summit, Gertrude Valley a Gertrude Saddle.

Procházka na Key Summit je součástí známého Routerburn treku. Cesta tam a zpět trvá zhruba 3 hodiny. I když se u ní dost zapotíte, po celou dobu vás budou provázet nádherné výhledy na Národní park Fiordlands.

IMG_3282

Gertrude Saddle je podle slov mého přítele nejlepší trek na Novém Zélandu. Jedná se ovšem o dost náročný vysokohorský trek, který se nedoporučuje v zimních měsících z důvodu hrozících lavin. Prochází se skrz Gertrude Valley, kolem vodopádu a Černého jezera. Tady začíná být cesta dost strmá a nebezpečná, hlavně je-li mokro nebo mráz. Na jejím konci vás ovšem čeká dechberoucí výhled na Milford Sound a fjordy. Já, kvůli natažené achilovce, zůstala jen v Gertrude Valley a i tak jsem si procházku ohromně užila.

IMG_3618

IMG_3659

IMG_3605

IMG_3575

IMG_3589

Jedinou nevýhodou na Milford Sound je počasí. Většinu času tady prší nebo fouká silný vítr. My měli štěstí a na jeden den nám předpověď slibovala slunečnou oblohu. Abychom toho stihli co nejvíce, vstávali jsme už v 6 ráno. Nutno podotknout, že to bylo poprvé co jsme museli seškrabávat mráz z oken. Jakmile jsme se ohřáli my i naše autíčko, užili jsme si nádherný východ slunce po cestě z kempu do Milford Sound.

IMG_3660

IMG_3633

IMG_3565

IMG_3563

Říká se, že výlet lodí v Milford Sound je jedním z “must do” na Novém Zélandu. Já s tím můžu jen souhlasit. Během dvou hodin jsme viděli fjord ze všech možných stran, projeli se až k Tasmánskému moři, po cestě zahlédli několik vodopádů a lachtanů čvachtajících se ve vodě. Za sebe mohu doporučit projížďku se snídaní. Snídat totiž s výhledem na fjordy bylo opravdovým zážitkem. Projížďku lodí jsme rezervovali dopředu přes telefon. Za dvouhodinovou plavbu se snídaní jsme zaplatili $50/osobu. Jen pro srovnání v informačním centru zaplatíte o $10-15 více.

IMG_3339

IMG_3471

IMG_3394

IMG_3444

IMG_3341

IMG_3438

IMG_3383

IMG_3420

Kromě vyjížďky lodí můžete vidět Milford Sound také z ptačí perspektivy. Původně jsme to neplánovali, ale slovo dalo slovo a už jsme seděli v malém letadýlku s naším pilotem. Jelikož jsme byli čtyři zaplatili jsme každý $195. Let trval přes 30 minut a my během něj viděli všechna zajímavá místa. Slovy nejde ani popsat, jak moc jsme si to užili a jak silný pocit to v nás zanechalo. Spontánní rozhodnutí se často vyplácí a v tomto případě to platilo na milion procent.

IMG_3489

IMG_3491

IMG_3535

IMG_3524

IMG_3521

IMG_3516

IMG_3501

CAMERA

CAMERA

Další místa k vidění
  • Marian Lake – trek k vysokohorskému jezeru;
  • Mirror Lake – jak už samotný název napovídá v Mirror Lake se zrcadlí okolní hory. Ideální je zde dojet brzy ráno, kdy je hladina ještě klidná.

IMG_3248

IMG_3235

IMG_3271

IMG_3260

IMG_3632

Ubytování

Creek Cascade Campsite

Za noc v kempu zaplatíte  $13/osobu. Kemp je pod správou DOC a nachází se nejblíže k Milford Sound – asi 45 km. Výhodou je jeho rozloha. Místo k zaparkování jsme našli i v devět večer.

V kempu je jen záchod a ohniště.

Blue Pools

Blue Pools jsou podle mě nejhezčí zastávkou na cestě z Wanaky k Fox Glacieru. Krátká stezka vás zavede k blankytně modré řece, jenž ústí do několika malých jezírek. Blue Pools jsou známá pro svou nízkou teplotu vody, která je okolo 10-15°C. Díky tomu si jezero udržuje svou nádherně průzračnou barvu.

CAMERA

Hlavním cílem a výzvou pro mnoho turistů je si v jezírku zaplavat.

IMG_3735

IMG_3727

Netrvalo dlouho a i my se jen ve spodním prádle vydali vstříc ledové vodě. Během prvních pár vteřin jsem cítila, jak mi mrznou kotníky. Následoval rychlý nádech, ponoření do vody, výdech, několik temp tam a zpět a hurá zpátky na sluníčko. Zážitek to byl opravdu skvělý a já do teď obdivuji ty, co ve vodě vydrželi s klidem i několik minut.

Fox Glacier

Fox Glacier spolu s Franz Josef Glacier patří mezi jedny z nejvíce přístupných ledovců na světě.

Pokud byste se rádi dostali přímo na ledovec, můžete si v centru města domluvit organizovanou túr. Jinak než helikoptérou se na něj v dnešní době už nedostanete.

Kdysi dávno byl ledovec přístupný pro všechny a z vyprávění víme, že se po něm chodily i vícedenní treky. Bohužel s měnícími se klimatickými podmínkami, ledovce postupně roztávají. Je až neuvěřitelné jak rychle mění svou podobu. Ještě před pár lety byl skoro o půlku větší. V současné době se s každým dnem o několik centimetrů zmenšuje.

IMG_3763

Po svých se k ledovci dostanete nejblíže díky krátké procházce Fox Glacier Valley Walk. Cesta vám dohromady zabere něco málo přes hodinu. Budete-li mít dobrou viditelnost, můžete se těšit na krásné výhledy.

IMG_3751

IMG_3756

Stezka kolem jezera Matheson je mou nejoblíbenější v této oblasti. Jezero je známé pro svůj zrcadlový efekt, který je způsoben tmavým zbarvením jezera. V hladině se odráží vrcholky okolních hor v čele s Mount Cook a Mount Tasman. Abyste tento efekt spatřili, doporučuji si přivstat. Odraz bývá jasný jen za klidné hladiny, která je většinou brzo ráno.

IMG_3797

Kolečko kolem jezera vám zabere zhruba hodinu a půl.

IMG_3792

IMG_3778

Další místa k vidění
  • Peak View Lookout – malý viewpoint s pár lavičkami, ke kterému se dá dojet autem. Ideální na malý piknik s výhledem na celé Alpy, Mount Cook a ledovec;
  • Copland Track – dvoudenní trek vede k chatce Welcome Hut vedle které jsou přírodní termální bazénky. Ubytování v chatce je nutné zarezervovat předem v informačním centru.

IMG_3804

Ubytování

Fox Glacier TOP 10 Holiday Park

Ve vesničce Fox Glacier najdete tři kempy. Během našeho příjezdu byly první dva – ty levnější, plně obsazené. Nezbývalo nám tak nic jiného, než se ubytovat v Holiday Parku za $45 pro dva. V kempu bylo veškeré vybavení – kuchyň, jídelna, gril, neomezené sprchy, malý wellness za příplatek a pračka ($4) se sušičkou ($2/30 minut). Kromě toho je tady 250 MB wifi zdarma, společenská místnost s televizí a počítači.

Franz Josef Glacier

Celý náš pobyt u Franz Josef pršelo. Rozhodli jsme se proto ubytovat v krásném kempu s wellness a restaurací. Následující dva dny jsme pojali relaxačně a odpočinkově.

Kousek od našeho kempu byl Tunnel Track. Kvůli silnému dešti byl v té době tunel plný vody. Nevzdali jsme to, obuli žabky a s čelovkou na hlavě si užili dost dobrodružnou cestu. Hlavním lákadlem tohoto treku jsou totiž Glowworm – malá svítící zvířátka, která jsem si přála vidět. Na Novém Zélandu se s nimi setkáte na více místech, ovšem jen málokde je uvidíte zadarmo.  

V okolí je několik dalších zajímavých treků – delších i kratších. My si vybrali Franz Josef Walk (asi 1,5 hodiny). Procházka k ledovci ve mě zanechala úžasný dojem. Okolní údolí je opravdu kouzelné, plné malých vodopádů a nádherných výhledů. Samotný ledovec je dost podobný tomu předešlému. I jej potkal stejný osud. Části ledovce, po kterých před 30 lety chodili lidé túry jsou pryč a ledovec se každým dnem zmenšuje.

IMG_3812

IMG_3818

CAMERA

Ubytování

Rainforest Retreat

Nádherně zařízený kemp ve kterém máte dostatek soukromí a všechno potřebné vybavení. V kempu jsem se cítila jako v prázdninovém resortu, jen s tím rozdílem, že jsme nespali v bungalovu, ale v našem autíčku. Za noc jsme zaplatili $44 pro dva. V ceně je wifi, kuchyň, gril, neomezené sprchy, vířivka zdarma a sauna ($3/30 minut). Součástí kempu je restaurace s barem a happy hour drinky (od 19:00 do 21:00 vybrané drinky za $5).

IMG_3943

Na jižním ostrově jsme strávili necelé dva měsíce. Za tu dobu se nám povedlo navštívit více i méně známá místa, zažít úžasné dobrodružství a získat skvělé vzpomínky. I když jsme často zápasili se špatným počasím, občas museli pozměnit naše plány a pár míst úplně vynechat, celý pobyt jsme si moc užili.

V příštím článku se s vámi podělím právě o některé nezapomenutelné zážitky a aktivity.

BB

 

Normální

4 komentáře: „Nový Zéland: TOP místa na Jižním ostrově

Napsat komentář