Stěhování do Anglie, část 1.

Dát sbohem svému rodnému městu a přestěhovat se do jiné země, se může zdát náročné. V tomto článku se proto pokusím sepsat základní věci, se kterými je třeba počítat a na které nesmí člověk zapomenout.

Rozhodnete-li se říct “Sbohem, Česko”, je důležité věřit v to a vědět, že jste připraveni změnit svůj život a jdete si za tím. Díky tomu budete imunní proti všem názorům ostatních a snadno najdete odpovědi na často kladené otázky typu “Co tam budeš dělat?” nebo “Není to riskantní?”, “Co když to nevyjde?”.

Strach je jeden z pocitů, se kterými je třeba se vyrovnat. Zbavit se ho je těžké a pravděpodobně vás bude pronásledovat celý život. Čím dříve se s ním ale naučíte žít, tím větší dobrodružství vás v životě čeká.

Vše tedy vychází z vašich myšlenek, z toho že máte chuť vydat se vstříc neznámému a nechat tak za sebou všechny jistoty.

Samozřejmě, tento život není pro každého. Pokud ale víte, že patříte k té skupině, která má v sobě schovaného dobrodruha a touží cestovat, přidejte se ke mě a mému příteli a pojďme společně poznávat svět!

První krok tedy spočívá v rozloučení se se starým životem. A to jak co se týká zařízení všech povinností, tak také vypořádání se s osobními záležitostmi.

Na co si rozhodně dávat pozor před cestou do zahraničí? Určitě záleží na vaší situaci. Rozdílné povinnosti jsou u těch, kteří právě dostudovali a těch, co opouští pracovní poměr.

Pozastavit zdravotní pojištění vyplněním jednoduchého formuláře u vaší zdravotní pojišťovny. Díky tomu se zbavíte povinnosti platit zdravotní pojištění v ČR. Podmínkou je pobyt v zahraničí delší než 6 měsíců. Ze zahraničí pak stačí poslat e-mail pojišťovně s kopií nové pracovní smlouvy a National Insurance Number. Tím doložíte, že platíte pojištění v jiné zemi.

Zrušit paušál u vašeho českého operátora, abyste nemuseli zbytečně platit za jejich služby. Alternativou může být pouze zakoupení jednorázového kreditu.

Vyřešit si český bankovní účet. Jednou z možností je jej úplně zrušit. Druhou variantou je zvolit takový účet, který vás vyjde co nejlevněji. Pokud se rozhodnete pro možnost nechat si jej, určitě se vám vyplatí mít aktivní internetové bankovnictví. Díky němuž budete moct všechny transakce spravovat i na dálku.

Vyřídit plnou moc pro někoho z blizkých. Pro případ jakékoliv nenadálé situace, která by vyžadovala okamžité řešení.

Osobní zkušenost: Já osobně jsem ukončila studium na vysoké škole. Na všech úřadech mi sdělili, že u nich nemám žádnou sdělovací povinnost. Tedy kromě zdravotní pojišťovny. Ode dne státnic jsem měla celý zbytek měsíce + ten následující na přestěhování, aniž bych musela platit sociální a zdravotní pojištění. Jelikož mám u banky stále studentský účet bez poplatků a mobilní paušál za 20 Kč, nic jsem nerušila a přes český účet i nadále řeším různé platby.

Další záležitosti, které doporučuji zařídit před cestou do zahraničí:

  • Zkontrolovat platnost občanského průkazu a pasu. Vždy je totiž lepší mít u sebe 2 průkazy totožnosti.
  • Zajistit zdravotní pojištění přibližně na měsíc. Hlavně proto, abyste byli chráněni v době, kdy si již budete hledat novou práci v zahraničí a vaše pojištění v ČR bude pozastavené. Využít můžete stejně jako já webovou stránku top-pojisteni, která srovnává pojištění od většiny českých pojišťoven. Takže si stačí vybrat tu, která vám nejvíce vyhovuje a vše máte vyřízené jednoduše online během několika minut.
  • Navštívit zubaře, obvodního lékaře a případně další jiná vyšetření.
  • Vytvořit kvalitní životopis v anglickém jazyce a minimálně 20 jeho kopií pro začátek. Ušetří vám to jak peníze, tak také čas s hledáním dostupné tiskárny v novém městě.
  • Mít na účtě zhruba 1 000 liber (při současném kurzu přes 35 000 Kč). Tak, abyste byli schopni zaplatit všechny náklady spojené s přestěhováním a měli dostatek na zajištění základních potřeb v době hledání práce. Částka je ovšem pouze orientační a závislá na destinaci.

Doporučení: V případě, že nemáte dostatek našetřených peněz a nechcete si půjčovat od rodiny či blízkých, můžete využít kontokorent u vaší české banky. Získáte díky němu dostatek financí do začátku a budete moct vycestovat kdykoliv. Tento dluh splatíte hned během prvních měsíců v cizině.

  • Rezervovat jednosměrnou letenku.
  • Hledat nebo již mít zajištěné ubytování ve zvoleném městě v zahraničí.
  • Hledat práci prostřednictvím internetových portálů a rozesílat životopis online. Nejlépe tak týden před odjezdem, abyste byli schopni domlouvat si pohovory a schůzky (více o posledních třech bodech v dalším článku).

Teď už zbývá jen zabalit si kufr. Protože má ale každý z nás jiné priority a potřeby, neexistuje bohužel žádný univerzální seznam věcí, který bych vám tady mohla sepsat.

V dalším článku vám pro inspiraci ukážu seznam, které jsem měla před cestou já. Je důležité uvědomit si, bez kterých věcí se neobejdete, které si můžete nakoupit na místě a které (s těžkým srdcem) musíte nechat doma. Doporučuji vám maximálně 20kilový kufr. Může to znít nemožně (hlavně pro ženy), ale nakonec to není tak složité. Hlavní výhoda je určitě v tom, že se vám naskytne příležitost začít vše od začátku. Vytříbíte si svůj vkus a zaměříte se více na kvalitu než kvantitu.

Osobní zkušenost: Nebudu vám nic nalhávat, trvalo mi pěkně dlouho vybrat ty TOP věci. Vždy jsem byla zvyklá mít šatník a kosmetický stolek plný věcí a přitom jsem polovinu ani nevyužívala. Jak uvidíte na mém seznamu, svůj nový život jsem začala s jednou kosmetickou taškou, 2 kabelkami, 4 kalhotama a 4 páry bot. Takže jsem důkaz toho, že to jde. A upřímně, je to skvělý pocit naučit se žít jen s jedním kufrem! (Dobře, možná jedním a půl který jsem už obsadila svému příteli.)

Vše důležité máme tedy vyřízeno, kufr sbalený, stačí se už jen rozloučit se všemi blízkými a vydat se vstříc novému životu, který na vás venku čeká! Těším se, že jej budeme sdílet spolu.

180220142844-001

BB

Normální

3 komentáře: „Stěhování do Anglie, část 1.

  1. Pingback: Můj rok v zahraničí | beabruska

  2. Pingback: Život v Bournemouth | beabruska

  3. Pingback: Stěhování do Anglie, část 2. | beabruska

Napsat komentář