Bali: Příručka pro cestovatele

Bali je jedním z nejnavštěvovanějších ostrovů v Indonésii a já po pěti dnech tady chápu proč. I když jsme neměli možnost projet celý ostrov, moc jsem si Bali oblíbila. V článku vás seznámím se základními informacemi o Bali. Pokud i vy přemýšlíte o podobné exotické dovolené, pusťte se do čtení.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_215c

Víza

Česká republika má s Bali dohodu o tříměsíčním bezvízovém styku. Díky tomu vám při plánování dovolené odpadne jedna velká starost. Bez problému přiletíte do země a u pasové kontroly dostanete razítko. To určitě potěší každého, kdo se raduje z nového razítka v pase, stejně jako já. 

Počasí

Říká se, že navštívit Bali můžete téměř kdykoliv. Hlavní a nejrušnější sezóna je od června do srpna. Období sucha začíná ovšem už v dubnu a končí až v září.

Chcete-li se vyhnout velkému návalu turistů a vyšším cenám, přijeďte na Bali ještě před sezónou – duben, květen a září. Ubytování je výrazně levnější a s místními se dá snadno smlouvat na ceně.

My na ostrov přijeli v březnu a už v té době bylo příjemných 30°C s občasným deštěm.

Zajímavá místa

Stejně jako na každém jiném ostrově i tady najdete spoustu lákavých atrakcí a výletů. Přestane-li vás bavit se válet na jedné z písečných pláží můžete prozkoumat okolí.

Na Bali najdete hodně jednodenních výletů zaměřených právě na místní kulturu.

Vynechat nesmíte jejich chrámy neboli Temply. Mezi ty nejznámější patří Tanah Lot, Uluwatu Temple, Ulun Danu Bratan Temple, Besakih Temple a Gunung Kawi Temple.

Vstup do templů se pohybuje od 10 000 do 80 000 Rp.

Jedete-li na výlet organizovaný cestovní agenturou připravte se na bohatý program. Součástí bývá představení balijských tradičních tanců, návštěva místních továren na stříbro, ochutnávka tradiční kuchyně, ukázka batikovací techniky a prohlídka zahrad spojená s ochutnávkou čajů a káv. Právě tady můžete vyzkoušet cibetkovou kávu (Luwak Coffee), o které se dočtete níže.

Hlavním centrem balijského úmění, tance a kultury je město Ubud. Nachází se v horách a v jeho okolí najdete nádherná rýžová pole. Za svůj domov si jej kromě jiných vybrala i místní královská rodina. To ale není vše. V Ubudu také narazíte na spoustu meditačních center a kurzů jógy.

V okolí města pak najdete mimo jiné Monkey World. Vstupné stojí 40 000 Rp/osobu. Jedná se o obrovský komplex, který spojuje nádhernou přírodou s balijskou kulturou. Snadno zde strávíte i několik hodin. Kromě stovek volně pobíhajících a turisty okrádajících opiček, můžete obdivovat tradiční chrámy, sochy a fontány.

K naší návštěvě Monkey Worldu se váže skvělá historka, která poukazuje na podobnost mezi opicí a člověkem. Všude se dočtete, že si musíte dávat pozor na své věci, mít prázdné kapsy, schované telefony, sluneční brýle a další jiné opičkami oblíbené předměty. Kromě toho není doporučeno se opicím dívat do očí. 

V komplexu si můžete zakoupit banány a opičky jimi krmit. Jakmile opice zahlédnou banán, neváhají ani vteřinu a jdou po něm. 

My banány neměli a i tak skočila jedna opice kolem krku mému příteli. Začala mu z vlasů vyhrabávat “blešky” a oblíbila si ho natolik, že jsem se k němu nemohla ani přiblížit. A věřte mi, pouštět se do souboje s rozzuřenou opicí opravdu nechcete. Moje rada proto zní, nehlídejte si jen své věci, ale také svého partnera. Jinak byste o něj mohli snadno přijít. 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_226d

Bali má co nabídnout i co se týká zážitků:

  • projížďka na raftu,
  • šnorchlování,
  • jízda na slonovi,
  • lekce surfu,
  • návštěva safari,
  • balijská relaxační masáž,
  • koupání pod vodopádem,
  • výšlap na jednu z místních hor nebo sopek (nejznámějším vulkánem je Mt. Batur),
  • výlet na okolní ostrovy (Gili, Lombok) a mnoho dalších.

Bali je podle mě skvělým prázdninovým kandidátem pro mladé páry, rodiny s dětmi a vlastně každého, kdo rád tráví svou dovolenou aktivně. Na ostrově najdete od všeho trochu.

Peníze

Řekla bych, že snad každý si alespoň jednou za život přeje stát se milionářem. Pokud jste už i vy přemýšleli, jaký by to byl pocit, mám pro vás tip, jak na to – jeďte na Bali. Vyměňte si tady alespoň 2 000 Kč a wuala! je z vás milionář.

Na Bali se platí Indonéským rupí (Rp, IDR). V době, kdy jsme tady byli my (březen 2017), byl kurz 521.18 Rp/CZK.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_216e

Na vašem místě si vyměním hotovost už v Česku. Na Bali najdete plno směnáren lákajících na dobrý kurz. Problémem je, že Balijci mají trik, jak vás okrást. Speciálně v turistických oblastech na jihu ostrova.

Nás před tím varovali dopředu. Ve směnárně jsme proto byli velmi obezřetní a vyplatilo se. Abyste se podobným podvodům vyhli i vy, popíšu vám naši zkušenost.

Šli jsme do jedné směnárny, která nabízela skvělý kurz. Vše vypadalo na první pohled profesionálně. Pán za přepážkou vytáhl peníze a položil je před nás na hromádky po 500 000 Rp. Vyzval nás abychom si je přepočítali Vše se zdálo být v pořádku.

Potom vzal jednotlivé hromádky do rukou. Přitom, jak je skládal na sebe, hodil nenápadně pár bankovek na zem.

Řekla jsem mu, že si chci peníze přepočítat ještě jednou. Stejně jako poprvé i teď mě donutil peníze položit před sebe na hromádky. Jakmile je skládal na sebe, udělal úplně to samé – pár jich shodil na zem. Přepočítala jsem je proto ještě jednou. Oproti původní částce chybělo 700 000 Rp.

Nerada jednám s takovými lidmi a tak jsme vzali naše peníze a odešli pryč. Po zbytek pobytu jsme vybírali hotovost s pomocí naší Revolut karty přímo z bankomatu. Naštěstí si balijské ATM za výběr hotovosti neúčtují žádné poplatky navíc. Pokud vás zajímá více o službě Revolut, podívejte se na jejich stránky zde.

Průměrné ceny

  • 5l vody: 35 000 Rp
  • pivo v obchodě: 25 000 Rp
  • pivo v baru: 35 000 Rp
  • čerstvý džus v baru: 10 000-20 000 Rp
  • koktejl v baru: 100 000 Rp
  • jídlo na ulici: 5 000-10 000 Rp/porce
  • snídaně na ulici: 20 000 Rp
  • snídaně v restauraci: 50 000+ Rp
  • čerstvý kokos na pláží: 25 000 Rp
  • čerstvý kokos mimo pláž: 15 000 Rp
  • jídlo v místní restauraci: 25 000-30 000 Rp/porce
  • jídlo v turistické restauraci: 60 000+ Rp/porce
  • 2 hodiny surfování: 150 000 Rp
  • balijská masáž celého těla: 60 000-95 000 Rp
  • pronájem motorky: 60 000 Rp/24 hodin
  • 1l benzínu: 8 000 Rp
  • vstup do chrámu: 10 000-80 000 Rp
  • celodenní výlet zprostředkovaný agenturou: $40+

Jak můžete vidět na Bali je vše levnější než v Evropě.

Ubytování

Na Bali jsme jeli s nulovou představou o tom,  co nás tam čeká. Nevěděli jsme, která oblast je nejlepší a kde bychom se měli ubytovat.

Zjistili jsme si pár hlavních památek a podle toho si zarezervovali ubytování. Našim hlavním kritériem bylo, ať jsme blízko k letišti a zároveň i k většině zajímavým místům.

Ubytování v Kuta Beach bylo nad náš rozpočet.

Na booking.com jsme našli Balisani Padma Hotel kousek od Legian Beach. Hotel byl umístěn přímo mezi Kuta Beach a Seminyak. Za celou chatku jsme platili £12/noc.

A řeknu vám, ten hotel byl dokonalý. Přesně, jak jsem si vysnila. Žádný luxus. Naopak hotel byl už dost starý, ale svou atmosférou a balijským designem se mi navěky zapsal do paměti. Zamilovala jsem si to tady na první pohled.

Pokud i vy hledáte něco tradičního a zároveň levného, mohu Balisani Padma Hotel jen doporučit.

Doprava po ostrově

Na Bali snad každý pátý Balijec podniká v dopravě. Cestovat po ostrově tak můžete hned několika způsoby.

Taxi služba

Jednou z oficiálních taxi služeb je Blue Bird Taxi. Poznáte je podle modrých aut a květinovaných modrých košilí. Jejich ceny jsou ovšem o dost vyšší. Za cestu z letiště na Legian Beach si účtovali dvojnásobek běžné ceny – 250 000 Rp.

Soukromé taxislužby

Kromě těch oficiálních tady nabízí transport spoustu Balijců. Dopraví vás z místa na místo a nebo s vámi stráví celý den jízdou po památkách a okolí.

V tomto případě se dá na ceně dohodnout. Hodně ovšem záleží, na koho narazíte.

My měli štěstí a už na letišti jsme se seznámili s mladým Balijcem. Do hotelu nás dovezl za 100 000 Rp a za celodenní výlet chtěl 400 000 Rp.

Jelikož jsme neměli žádné plány, kývli jsme na jeho nabídku. Druhý den nás vyzvedl v 9:00 a strávil s námi 8 hodin. Ukázal nám okolní památky, chrámy, vodopády, rýžové terasy a nakonec nás zavezl na ochutnávku čajů a káv.

Chcete-li i vy využít služeb našeho nového kamaráda Hogena, kontaktujte jej na facebooku pod jménem Power Hogen nebo na Whatsappu +62 813 39674069.

Jízda na motorce

Pokud se potřebujete dostat do sousedního města nebo se vám jen nechce chodit pěšky, můžete se svést jako spolujezdec na motorce.

Ceny by měly být o dost nižší než za jízdu taxi.

Stejně jako v Asii i tady se na jednu motorku vejde bez problémů čtyřčlenná rodinka s nákupem. Balijci proto nebudou mít problém svést na jedné motorce i další dva pasažéry.

Pronájem motorky 

Dáváte-li přednost jízdě na vlastní pěst, můžete si pronajmout motorku a ostrov si projet sami. Za 24 hodin zaplatíte kolem 60 000 Rp. Jeden litr benzínu stojí 8 000 Rp.

Na Bali se oficiálně jezdí po levé straně. V reálu to ale vypadá tak, že Balijci jezdí bez pravidel a jak se jim zachce. Přednost má ten, kdo je větší a rychlejší. Při řízení na sebe všichni upozorňují neustálým a hlasitým troubením.

Pokud přijíždíte z Evropy, kde se troubí jen v krizových situacích, dost vás to zmate. Buďte proto opatrní.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_217f

Jídlo

Procházíte se poloprázdnými ulicemi. Všude plno místních, kteří pomalu začínají svůj den. Vnímáte, jak paprsky slunce dopadají na vaši kůži a už v osm ráno ji spalují. Usmíváte se, protože máte před sebou další krásný den a lidé kolem vás vám úsměv oplácí.

Po chvíli se zastavíte u jednoho ze skútru připomínajícího malý bufet. Protože nemáte nejmenší tušení, co se za jednotlivými pokrmy skrývá, koupíte si od každého jeden. Dohromady zaplatíte kolem 20 000 Rp. Poté nastává ta chvíle překvapení. Zkoušíte jeden za druhým a snažíte se identifikovat, o co se jedná. Nakonec je to stejně jedno, protože všechno chutná skvěle.

Tak přesně tak vypadalo každé naše ráno na Bali.

Kromě toho tady, jako v každé turistické oblasti, najdete spoustu restaurací nabízejících nejrůznější snídaňové menu a švédské stoly od 50 000 Rp/osobu.

Stejně tak to funguje i s obědem a večeří. Vybrat si můžete ze široké nabídky celosvětové kuchyně – od těstovin, přes pizzu až po thajské curry. V podstatě tady najdete vše, na co jste zvyklí z domova. Za porci zaplatíte od 60 000 Rp.

My bohužel měli opačný problém – najít tradiční indonéskou restauraci. Balijská kuchyně pro nás byla do té doby velkou neznámou, a tak jsme z ní chtěli zkusit co nejvíce.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_236f

Na balijském jídle se mi líbí, že ať si dáte cokoliv, vše je zdravé a zároveň moc dobré. O zdravé a vyvážené stravě svědčí i fakt, že jsme tady za těch pět dní shodili s přítelem pěkných pár kil. Být tady o něco déle, možná bych se znovu vlezla do svých starých kalhot.

Za jedno jídlo zaplatíte 20 000 – 35 000 Rp.

Na balijských restauracích je skvělé nejen jídlo, ale také atmosféra. Většina z nich vypadá jako jídelna v něčím domě. Na první pohled vás nezaujme, možná i odradí. Po prvním soustu si ji ale zamilujete.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2295

Pokud jste už četli mé předešlé články víte, že poznávat cizí kulturu prostřednictvím jídla patří mezi naši tradici. Jak to máte vy? Dáváte přednost vám známým jídlům a nebo rádi zkoušíte nové a neznámé chutě?

Suvenýry

Neznám nikoho, kdo by si z dovolené nepřivezl alespoň malou drobnost, která by mu už napořád připomínala ony bezstarostné a slunečné chvíle.

Bali je známé pro své krásné, stylové a originální zboží. Spousta turistů tady jezdí právě za nákupy.

Balijci jsou velmi šikovní a zruční. Všechny ty ručně vyřezávané či tesané sošky, vyšívané dekorace a nádherné obrazy si přejete mít doma i vy.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_21b3

Jste-li omezeni místem, tak jako my, můžete si přivést alespoň:

  • lapač snů,
  • šperk vyrobený přímo na ostrově,
  • batikované oblečení,
  • malou sošku.

Kromě suvenýrů prodávají na každém rohu oblečení, sluneční brýle, kabelky, apod. Kvalita zboží ovšem nepatří mezi ty nejlepší.

Milovníci kávy by si neměli nechat ujít tzv. Luwak Coffee. V Česku známé jako cibetková káva – nejdražší káva na světě.

Ptáte se, čím je tato káva výjimečná? Vyrábí se z trusu stejnojmenného zvířete, které se živí kávovými zrnky. Jakmile zrnka projdou trávicím traktem, vysuší se, očistí a z nich se poté vyrábí tato lahodná káva. V Česku zaplatíte za 100g přes 1 000 Kč. Na Bali ji seženete o polovinu levněji.

Kromě kávy tady produkují i různé druhy čajů a co mě překvapilo – už s přidaným cukrem. Balijci si rádi osladí každodenní chvíle.

Bali ve mě zanechalo opravdu dobrý pocit. Speciálně jejich náboženství, nádherné chrámy se všemi těmi roztomilými bohy a v neposlední řadě jídlo – chutné, zdravé a jednoduché.

Balijci jsou velmi přátelštví a hodní lidé. Pozor si musíte dát jen v případě, kdy se vám snaží něco prodat. Na což, cestujete-li po Asii nebo Indonésii, byste měli být připraveni. Vždy si raději vše několikrát ověřte a zeptejte se více lidí.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2175

Tak co, ještě pořád přemýšlíte o dovolené na Bali? Podělte se se mnou o vaše zážitky a případně další doporučení na zajímavá místa.

BB

Normální

Napsat komentář